De jaarlijkse musical van het Dr.-Knippenbergcollege brengt dit jaar een bijzondere voorstelling, gekoppeld aan het jaar waarin we 75 jaar na de bevrijding van Helmond herdenken. Na de succesvolle generale repetitie op donderdag was de première op vrijdagavond in het Speelhuis: een prachtige voorstelling met de complimenten voor alle spelers. Zonder de anderen tekort te doen: bijzondere waardering voor de verrichtingen van Lieke Vereijken, zij speelde die avond op schitterende wijze de rol van moeder Marie: vol overgave en zeer realistisch. Deze voorstelling is een echte aanrader: voor 1e en 2e Pinksterdag zijn nog kaarten beschikbaar.

Zuidwal vertelt het verhaal over Helmond in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal dat is geschreven door Erik Vink naar aanleiding van het gedicht van oud-leerling Auke de Leeuw over zijn oudoom die SS-er was in de oorlog. Over vrijheid en over: wat is goed en wat is slecht. Tijdens de voorstelling zijn er enkele flash-backs terug naar de tegenwoordige tijd: zoals de ‘gele hesjes’ en het ‘minder-minder’-incident met Wilders.

Zo krijgt moeder Marie te maken meteen zoon en dochter in het verzet en een zoon die voor de Duitsers gaat vechten. Hoe de moederliefde blijft, ondanks dat ze vindt dat haar zoon de foute keuze maakt. Het verhaal vertelt over de realiteit, inwoners die zich verstopten en in het verzet zaten en inwoners die kozen om met de Duitsers mee te werken en zich aansloten bij de NSB. Over honger, en aanslagen en liquidaties van verzetsmensen. Een verhaal dat is gebaseerd op de realiteit in de oorlogsjaren. Zuidwal gaat over keuzes: wat is goed en wat is fout? In de speciale uitgave van de Zuidwalkrant vermeldt de regisseur: ‘Een oorlogsverhaal over gewone mensen in Helmond, waarvan de levens getekend zijn door deze jaren.’

Ditisonzewijk was aanwezig tijdens de gala-avond en via de livestream kunt u deze ook zelf bijwonen.

Livestream Jason Gerritsen

Foto’s en tekst Anja Donkers

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Anja Donkers

Anja Donkers Team Ditisonzewijk.nl Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *