Zondagse Soep coronaproof opgediend

“Het is goed om op zondagmorgen in de kerk te zijn”, grapte Arnold Otten toen hij de nieuwe editie van Zondagse Soep opende in het Speelhuis. Het praatprogramma mocht daar gehouden worden zodat er toch 94 gasten konden meeluisteren. Vanwege corona ging het in maart niet door, nu wel, maar volgens de regels van het RIVM. Om die reden ook was chirurg-intensivist Martijn Castelijns geen gast aan tafel, maar aanwezig via een videoverbinding. Hij was verkouden.

De in Binderen opgegroeide Marjan van Loon, president-directeur van Shell was de eerste gast. Ze is nog vaak in Helmond want ze bezoekt geregeld ‘ons mam’ en de rest van de familie. Marjan studeerde scheikunde in Eindhoven als een van de weinige meisjes toen. Haar mentor op de middelbare school had het al gezegd; “Meidje, jij kan meer.” De Helmondse werkte in Pernis, Australië en Maleisië. Haar man kende ze al van de universiteit en al werkende en reizende groeide het gezin. “Of ze een au-pair had voor de kinderen”, vroeg Otten. Zou hij dat ook aan een mannelijke directeur gevraagd hebben?

Van Loon zegt dat Nederland behoorlijk achterloopt met participatie van vrouwen. Bij Shell gaat het niet alleen om man of vrouw, er zijn veel culturele verschillen. “Daarom wordt er bewust met keuzes omgegaan.” Dat Shell niet altijd positief in het nieuws komt, vindt Van Loon soms frustrerend. “We verschaffen werk aan 2500 bedrijven, we maken deel uit van de maatschappij. In oordelen spelen vaak emoties een te grote rol.”

Tijdens de coronacrisis kon Shell helpen met het regelen van medische middelen. “We hebben veel mensen in huis die daarvoor de kennis hebben.”

Van Loon ziet voor haarzelf geen rol als bijvoorbeeld directeur van een ziekenhuis of  in de politiek. “Voor mij ligt de maatschappelijke relevantie bij Shell. Een bedrijf van mensen. We zijn groot, hebben een strategie, investeren en werken samen om de klimaatverandering tegen te gaan. Daar wil ik aan meewerken.”

Lonne Gosling

Geboren en getogen in Stiphout en haar grootste fan is tot nu toe haar moeder. Caberatier Lonne Gosling  brengt zondag 20 september haar eerste solovoorstelling ‘Misschien moet ik zelf huilen’ , ook in het Speelhuis. Eigenlijk wilde ze gymjuf worden, maar door een vriendin kwam ze bij een toelating terecht van de Academie voor Drama. Ze werd nog toegelaten ook. “Ik was al lid van een toneelclub, was al vroeg een aansteller, dus nee een verrassing was het niet.” Ze vertelt en speelt, laat mensen lachen en gaat op haar bek. “Ik probeer zo goed mogelijk mens te zijn, maar het is vooral voor te lachen”, zegt ze. Je kunt Gosling boeken voor in je achtertuin, tijdens de coronacrisis. Maar er van leven kan ze niet. Ja, een keer voor Shell spelen zou ik heel leuk vinden, Marjan.”

Martijn Castelijns

Na de komische rake column van Wouter de Vree en muzikaal intermezzo van hoog niveau door Le Jazz, werd de verbinding gelegd met huize Castelijns. Het gesprek was te volgen, de zaal was muisstil. De chirurg van Elkerliek liet de afgelopen maanden de revue passeren. “Het is heftig geweest. Bij nog een ronde zouden we de reguliere zorg door laten gaan.  Zoals het was, willen we niet meer.”

Hij zou zich laten vaccineren, als er een veilig goedgekeurd vaccin is, ooit. “Ik zou er bij zorgmedewerkers op aandringen, maar verplichten moet je niet doen.”

Een vers kopje Zondagse soep na afloop van het programma liep de dokter vanwege zijn milde klachten helaas mis.

Op 15 november is er weer een Zondagse Soep. Met dan onder andere rector magnificus Universiteit Maastricht, Rianne Letschert en politicus Peter Kwint van de SP. 

Marjan van Loon (l) Arnold Otten en Lonne Gosling (foto: Hans Choufoer)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *