In het Warandepark in Helmond staan enkele zeldzame paddenstoelen, die je nog niet terug kunt vinden in de boeken over paddenstoelen. De smeerwortelmycena groeit alleen op de wortels van de smeerwortels. Op het moment van de IVN publiekswandeling waren deze nog erg klein en de verwachting is dat deze een week later volgroeid zijn. Een andere zeldzame paddenstoel is de toefige labyrintzwam. Deze groeit in een van de greppels in het Warandepark en komt daar al enkele jaren voor. Deze paddenstoel is aanzienlijk groter dan de smeerwortelmycena.

Tijdens de publiekswandeling van IVN Helmond op 7 oktober 2018 liepen wij mee met IVN natuurgids Theo van Loo. De andere natuurgids, Jos van Rooij, nam een ander deel van de wandelaars mee door het Warandepark. Theo vertelt in de negende aflevering van Dit is onze wijk Natuur uitgebreid over de bovengenoemde twee zeldzame paddenstoelen, maar ook over andere soorten.

Een stukje geschiedenis van de Warande

Aan het begin van de wandeling geeft IVN Natuurgids Jos van Rooij een toelichting op “De Warand.” Een warande is een omheind jachtterrein van de adel. Er zijn meerdere plaatsen met een warande.  En hier waren dat de Heren van Helmond die tot 1921 in het kasteel hebben gewoond. De familie Wesselman was de laatste familie die daar gewoond hebben. In 1921 heeft de gemeente Helmond het kasteel gekocht. Het Warandepark in Helmond hoorde bij het kasteel. Vroeger was er een verbinding tussen beide locaties: de Eikendreef.

De oudste aanplanting in het Warandepark is van het jaar 1834. In 1901 heeft de familie Wesselman toestemming gekregen om het grafeiland te maken in het Warandepark. Waar nu het restaurant staat, heeft vanaf de 17e eeuw een kluizenaarswoning gestaan.  “Dat was in die tijd status bij de Heren om een kluizenaar onderdak te bieden,” aldus Jos van Rooij. Later is het door particulieren bewoond. Het is ook nog een theehuis geweest die in 1961 is afgebroken.


De geschiedenis van de Warande heeft Jos van Rooij in een eerdere aflevering van Dit is onze wijk Natuur al verteld. Daarom is het niet opnieuw opgenomen in deze aflevering.


 

Het grootste levende organisme op aarde

Theo van Loo toont de deelnemers aan de wandeling diverse paddenstoelen, zoals de franjehoed, de Eikhaas en de geschubde inktzwam. Deze zijn terug te zien in de nieuwe aflevering van Dit is onze wijk Natuur. Het mooiste verhaal gaat over de sombere honingzwam. “Ik heb mijn leven lang voor de klas gestaan en heb de kinderen wel eens gevraagd wat het grootste levende organisme is,” begint Theo zijn verhaal.  De grootste is … een paddenstoel. Namelijk de sombere honingzwam. Het gaat om een oppervlakte van 3 bij 3 kilometer. Hoe dat zit kun je zien in de film.

Video: Dit is onze wijk – Natuur. Aflevering 9 “De herfst”

Sombere honingzwam

Sombere honingzwam

Foto’s Stiphoutse bossen

Foto’s Warandepark


Dit is onze wijk Natuur is een maandelijks natuurprogramma van Dit is onze wijk in samenwerking met IVN Helmond. Het verschijnt kort na iedere publiekswandeling van IVN Helmond die op iedere eerste zondag van de maand plaatsvindt.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Erwin

Passie voor fotografie/video en speciaal natuurfotografie. Woonachtig in wijk Brandevoort en daar actief als redactie / fotografie voor Ditisonzewijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *