Tante Toos en de Geschiedenis van de Bingo

Talrijke inwoners uit Helmond en omstreken hebben meegedaan aan de Blijf Thuis Bingo met Tante Toos. Een leuk initiatief om het gemiste potje bingo toch te kunnen spelen, zonder allemaal echt fysiek bijeen te moeten komen. Je kon vanaf thuis meespelen en de eerste editie van deze Blijf Thuis Bingo gedurende 8 zondagen bleek een absoluut succes te zijn. Nu de prijzen van de laatste editie zijn uitgedeeld, wachten we allemaal vol ongeduld op de volgende!

Maar waar komt bingo nu eigenlijk vandaan? Wie begon er als eerste dit geliefde spel te spelen en waar? Hoe ontwikkelde dit zich tot de bingo die wij vandaag kennen? En wie zit er achter onze Blijf Thuis Bingo, samen met Tante Toos? We geven je hier een korte geschiedenisles!

Oorsprong van de bingo

Bingo is een spel dat zijn oorsprong vindt in het Italiaanse “Lotto” spel, dat al in 1530 werd gespeeld. Het woord bingo, zoals wij het spel noemen, komt van het woord “Beano”. Dit was de naam die de Amerikanen aan het bingo-kaartje hadden gegeven, vernoemd naar de bonen die werden gebruikt om de getrokken nummers af te dekken. Het was dan ook de Amerikaanse speelgoedfabrikant Edward Love die de grote waarde van bingo zag, en het spel commercialiseerde tot wat wij het nu kennen.

Tegenwoordig wordt het wordt veel gespeeld bij verenigingen en clubs. Het is vooral populair omdat het zeer toegankelijk is voor iedereen, en het spel is vrij eenvoudig. Bingo is ondertussen ook geëvolueerd naar andere vormen en versies, van de online versie van de bingo, tot de versie op afstand, zoals onze Blijf Thuis Bingo met Tante Toos. Het blijft een spel dat zeer toegankelijk is voor iedereen, en daarom is het extra leuk!

Bingo varianten

 Door de jaren heen zijn er ook enkele verschillen in de bingo ontstaan. Het grootste verschil is dat er nu ook een spel met 90 ballen bestaat, naast het originele lotto of bingo spel dat altijd met 75 ballen werd gespeeld. Het kaartje voor het spel van 75 ballen heeft 24 nummers, die verdeeld zijn over 5 kolommen, elk onder een van de letters van B I N G O. Elke kolom heeft 5 nummers: Onder “B” staan 5 nummers tussen de 1-15, onder “I” 5 nummers tussen 16-30, en zo verder. Enkel de middelste “N”-kolom bevat 4 nummers. Bij het spel met 90 ballen ziet het kaartje er anders uit, en heeft 9 kolommen waar de getallen telkens per tiental worden gerangschikt. De getallen van 1-9 staan dus in de eerste kolom, de getallen van 10-19 staan in de tweede kolom, en zo verder. De Bingokaarten zijn tegenwoordig zelfs online af te printen op verschillende websites om zelf thuis te kunnen spelen met het fysieke bingospel. Handig, toch?

Tante Toos en de Blijf Thuis Bingo

Nu is de vraag natuurlijk hoe het idee van de Blijf Thuis Bingo is ontstaan? Daar heeft  het Wijkmanagement Helmond voor gezorgd, samen met Tante Toos, natuurlijk! Zij werden gesteund door Jumbo supermarkten en het bedrijf Rooijakkers Party & Events. Door weer en wind heeft zij ervoor gezorgd dat de bingokaarten werden verspreid onder de Jumbo-supermarkten van Helmond en omstreken. De eerste editie vond plaats op 31 mei, en was een groot succes. Het idee was om direct 8 edities vast te leggen, 8 zondagen op een rij – om er een leuke gewoonte van te maken!

Ook over de prijzen van de bingo is er goed nagedacht, en het hoofddoel was de plaatselijke ondernemers steunen. Daarom zijn ook alle prijzen daarvan afkomstig. De opbrengst van de Blijf Thuis Bingo is niet voor Tante Toos, maar wordt geschonken aan verschillende goede doelen. Enkele van de organisaties waar aan geschonken wordt, zijn KBO Bernadette, Helmonds Muziek Corps, het Leger des Heils, Stichting Leergeld, Helmond Gift en Zorgboog.

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00