Een nieuw huis? Regel de aansluiting voor je internet! 

Als je binnenkort in een nieuw huis gaat wonen dan allereerst gefeliciteerd gewenst! Verhuizen kan natuurlijk een mooie stap zijn in een nieuwe omgeving. Toch is het niet altijd even gemakkelijk. Er komen een hele hoop zaken op je af die je moet regelen. Hierbij kun je denken aan het kopen van nieuwe meubels en het verven van de muren en de plafonds van de woning. In principe is dat nog best leuk om te doen, maar men vergeet al snel dat de aansluiting van het internet ook geregeld moet worden in de nieuwe woning. 

Begin voor de bouw begint 

Bij het regelen van de aansluiting van het internet is het van belang om hiermee al te beginnen voordat de bouw van je nieuwe huis überhaupt is begonnen. Dit geldt natuurlijk alleen als je een nieuwe woning laat bouwen, als je alleen gaat verhuizen naar een ander huis dan gaat dit logischerwijs niet op. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de aannemer te vertellen waar de stopcontacten en de lichtpunten in het huis moeten komen. Daarnaast moet je ook aangeven bij de bouwers waar je de loze leidingen wilt laten plaatsen.

Loze leidingen

Loze leidingen zijn in principe lege buizen. Ze kunnen geplaatst worden in de wanden van de woning. Dit betekent natuurlijk dat je helemaal niets ziet van de loze leidingen. Toch kunnen ze in de toekomst wel hartstikke handig zijn. Je kunt namelijk door de lege buizen kabels trekken indien dit nodig blijkt te zijn. Je kunt hierbij denken aan de kabels die je nodig hebt om tv te kunnen kijken op de slaapkamer. Daarnaast kan er ook een internetkabel getrokken worden door de loze leidingen. Internet en tv kan dus op de slaapkamer geregeld worden middels een loze leiding. Zo nu en dan worden de lege buizen automatisch aangelegd, maar voor de zekerheid kun je dit beter wel aangeven bij de aannemer.

Internetverbinding

Bij het internet vergelijken is het van belang om te weten wat voor soort internetverbinding je hebt in je huis. Voordat je begint met het bouwen van de nieuwe woning moet je hier eigenlijk al naar kijken. Naar alle waarschijnlijkheid zul je namelijk kunnen kiezen tussen verscheidene aansluitingen van het internet. Als je geluk hebt dan zal je nieuwe adres al aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL, maar dit is helaas nog niet voor iedereen het geval. Je zult dan dus een andere verbinding moeten aanleggen in je huis.

Glasvezel

Glasvezel is dus één van de mogelijke internetaansluitingen die aangelegd kan worden. Het grote voordeel van glasvezel is de hoge snelheden die je ermee krijgt. Daarnaast is glasvezel ook enorm stabiel, terwijl de snelheid van het uploaden meestal even hoog is als de snelheid van het downloaden. Dit houdt logischerwijs ook in dat glasvezel duurder is dan de andere mogelijke verbindingen van het internet. Bovendien kan dus nog niet ieder huishouden in Nederland gebruik maken van het glasvezelnetwerk.

Andere verbindingen

Er zijn natuurlijk nog andere mogelijkheden bij de aansluiting van het internet. Een voorbeeld hiervan is DSL, wat het goedkoopst is van alle aansluitingen. Een ander voordeel van DSL is dat het je een ruime keuze aan providers biedt. Daarentegen is de snelheid van DSL niet overal even hoog, terwijl het ook minder stabiel is dan zowel glasvezel als kabel. Kabel is dus nog een andere mogelijke internetverbinding die aangelegd kan worden in je nieuwe huis. Kabel biedt over het algemeen altijd hoge snelheden, terwijl je ook nog eens makkelijk en gratis extra tv’s kunt aansluiten. Een minpunt van kabel is dat je geen keuze hebt uit providers en televisie er altijd bij inbegrepen zit.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"