Iedereen houdt van de natuur. We wandelen graag of gaan fietsen door de natuur. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om van de natuur in de achter- of voortuin te genieten. Mijn achtertuin is niet zo groot. Ongeveer 15 bij 7 meter. Het achterste gedeelte is een rommeltje maar wel bijgehouden. Dat is de zogenaamde vogelwereld. Soms kan ik uren zitten genieten van de vogels en andere beestjes die er rond snuffelen. Ook als het regent kan ik genieten. Onder mijn kleine overdekte ruimte die ik smalend rokershol noem is het ook mooi vertoeven. Dichter bij de vogels. Maar wat leeft er eigenlijk in mijn tuintje. Hier een kort verslag van wat er allemaal te zien is.

Als het geregend heeft zie ik regelmatig slakken rondkruipen. Maar soms worden die ook gepakt door eksters en kauwtjes in de tuin. Eksters zijn verre familie van de kraai. Een soort roofvogel. Ik ben ooit getuige geweest dat een ekster een kleine muis te pakken had en op het afdakje lekker zat op te peuzelen. Dat was wel even schrikken. Waar ik ook ooit van schrok was ’s avonds toen ik een sigaartje zat te roken en een vreemd geruis hoorde, vlak boven mijn hoofd. Ik heb daar een paar pindasilo’s hangen. En als ik geen camera bij mij had liggen en er een paar mooie foto’s van gemaakt had verklaarde u mij voor gek. Daar zat een enorme rat. Eerst dacht ik aan een beetje volwassen muis maar de afmetingen waren te groot en toen hij wegsprong zag ik dat het wel een hele heer was. Ik heb hem gelukkig nooit meer gezien.

Maar bij mooi weer met een zonnetje is het een drukte van belang in de tuin. Diverse soorten meesjes en mussen vliegen af en aan naar de voederplekjes en waterplaatsen die her en der in de tuin staan. Er staat in mijn tuin maar een (afgezaagde) boomstam en daar zag ik soms wel enkele vogels die niet zoveel voorkomen in een woonwijk. Tenminste, ik weet dat de boomklever, de boomkruiper, de kleine bonte specht en de vlaamse gaai niet vaak bij de mensen in de buurt, laat staan in de tuin komen. Toch heb ik deze mooie vogels op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. De specht en de gaai gingen op de (ongepelde) pinda’s af. De boomklever komt nog steeds regelmatig op de silo’s met de gepelde pinda’s af. Wat een schitterend vogeltje. Licht-beige borst en een blauw-grijze rug pikkend in de silo om daarna met een stukje pinda weg te vliegen. De boomkruiper heb ik helaas maar een paar keer gespot.

Wat meesjes betreft ben ik de tel kwijt. Het zijn er erg veel maar ook met allerlei kleuren en patronen. Koolmezen, pimpelmezen en zwartkopmezen, soms zijn ze zo snel dat ik niet eens kan ontdekken welke soort het is. Volgens mij zitten er ook af en toe staartmezen bij maar vergeef mij als ik het mis heb.

Een kat op bezoek

Ook heb ik een tijdje de groenlingen op bezoek gehad en in de achterste hoek van de tuin heb ik meerdere malen een egel zien rondscharrelen. Wat maken die beestjes een hoop lawaai ’s nachts. Soms is er ook wel eens paniek in de tuin. Eigenlijk gebeurt het wel regelmatig. Dan zit je te genieten van de fratsen van de vogels, je hoort ineens een hoop gepiep en gekwetter en in een mum van tijd is de tuin leeg. Ik wist dan niet wat aan de hand was, maar tegenwoordig wel. Op een keer kwam er ineens een goudkleurig masker uit de bosjes kruipen. Het was een prachtige lapjeskat. Ik heb hem Zorro genoemd. Hij (of zij) is heel donker van kleur maar met een zwarte kop. Opvallend is wel dat zijn ogen zijn gemaskerd. Vandaar de naam Zorro. Ook ontdekte ik wel eens hoog in de lucht een buizerd of een havik. Dat komt omdat in bij enkele beboste stukken grond woon. Hun schreeuwen en kreten verraden waar zij zitten. Zij hebben regelmatig ruzie met kraaien en andere vogels als zij te dicht bij de nesten in de bomen komen. Ook dat is wel een mooi gezicht. Tja, in de natuur geldt het recht van de sterkste, nietwaar.

Dus in plaats van de natuur in te gaan kan men ook genieten van de tuin. Toegegeven, ik heb wel de tuin enigszins aangepast. Een klein stukje met enkele rododendrons en onkruid voor de vogels en de muizen. En genoeg drinkplaatsen. Enkele voederhuisjes en wat pindasilo’s maken veel uit. Men zegt wel eens dat men de vogels zomers niet moet voeren. Maar volgens de Vogelbescherming mag je dit gewoon doen. Zelfs nu met de droogte wordt het aanbevolen, want dan kunnen de vogels te weinig eiwitrijk eten vinden. Dus voer ik ze elke dag en daarna kan ik uren  genieten van de vogeltjes. En dat wil ik eigenlijk wel zo houden…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande blauwe linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *