Het verbaast me dat we hier in Helmond erin slagen om onszelf iedere keer zo negatief neer te zetten. Als wethouder pas ik daarvoor. (Wethouder Harrie van Dijk)

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 9 oktober 2018 werd een zogenaamd interpellatiedebat gevoerd over de organisatiecultuur binnen de gemeente Helmond. Via een mail is een oproep gedaan om openlijk steun te betuigen aan de gemeentesecretaris tijdens een presentatie. Een interpellatiedebat is een middel dat maar beperkt wordt ingezet, voornamelijk als er “stront aan de knikker is,” zoals een van de gemeenteraadsleden het verwoordde. Volgens raadslid Van Wetten (CDA) zou er een angstcultuur heersen en goede ambtenaren zouden ervoor kiezen om elders te gaan werken vanwege de cultuur binnen de gemeente Helmond.


Het recht van interpellatie, een uitnodiging van gemeenteraadsleden tot debat aan een het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). Het behoort tot de controlerende taak van de gemeenteraad.


 

“Gevoel van angst: nee. Gevoel van onzekerheid: ja.”

Wethouder Harrie van Dijk herkent zich niet in deze kritiek. Hij reageert: “Ik wil even stilstaan bij het thema organisatiecultuur, mede omdat er signalen zijn geweest dat medewerkers zich onveilig zouden voelen.   Zoals ik vorige week al heb aangegeven heb ik mij als nieuwe wethouder de laatste tijd regelmatig in de organisatie begeven. Ik ben langs gegaan op de werkplekken. Ik heb koffie met de mensen gedronken, ik ben met hen een straatje om gegaan en heb gelucht met hen in het werkcafé. En ik heb me oprecht de vraag gesteld: ‘Heb ik bij hen een gevoel van onveiligheid gevoeld of heb ik dat ervaren?’ en ik moet heel eerlijk zeggen: Nee, dat heb ik niet gevoeld. Heb ik ervaren dat er zaken veranderen en dat mensen zich soms onzeker voelen?  Ja, dat heb ik echt wel gemerkt. Maar dat vind ik eigenlijk ook niet vreemd, want de afgelopen jaren is, zeker met het oog op de ambitie die wij met de stad hebben, sterk ingezet om de cultuur in de organisatie te verbeteren.” De wethouder meldt ook dat veranderingen altijd samen gaan met gevoelens van onzekerheid. Hij geeft aan dat hij hier alle aandacht voor heeft.

“Veel goede projecten in Helmond”

“Als er over personeel wordt gesproken in de raad, vind ik vanuit transparantie dat het belangrijk is dat het personeel dat ook weet,” aldus wethouder Van Dijk. Tot slot houdt hij een gepassioneerd betoog over het gebrek aan trots op de stad. “Ik ben nu ruim vier maanden wethouder.  En heb gezien dat we heel veel goede projecten in deze stad realiseren. In een tijd waarin, als ik om me heen kijk, heel veel gemeenten worstelen met heel veel uitdagingen, dan verbaast het me dat we hier in Helmond erin slagen om onszelf iedere keer zo negatief neer te zetten. Als wethouder pas ik daarvoor. En ik ben trots op al die medewerkers die zich ieder dag vol enthousiasme en passie inzetten voor de stad. En laat ons alsjeblieft die trots vasthouden en vooral vooruitkijken.”

Geluidsfragment Harrie van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Erwin

Passie voor fotografie/video en speciaal natuurfotografie. Woonachtig in wijk Brandevoort en daar actief als redactie / fotografie voor Ditisonzewijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *