Er zijn in Nederland ontzettend veel kastelen. De een nog mooier dan de ander. Sommigen staan in de bossen en anderen zijn weer omringd door een nostalgische gracht. Zo ook het kasteel van Helmond. Wat zou dat een belevenis zijn om in de middeleeuwen te leven en te ervaren hoe  het er vroeger aan toe ging als kasteelbewoner.

Iedereen kent wel de verhalen uit de geschiedenis en hoe het er soms aan toe gaat bij een “Bourgondisch” eetfestijn. Maar dat kan tegenwoordig ook. Ik ontdekte bij het Kasteel van Helmond een tent een brandend vuur waar lekkere geuren vandaan kwamen.

Als een lekkerbek ging ik er natuurlijk een kijkje nemen en waande mij in een soort eettent van jaren geleden ten tijden van de middeleeuwen. Ik ontmoetten er Ylva Dantuma en Sacha Husken, twee vrolijke en charmante dames die het beheer hadden over deze heerlijkheden.

Ylva vertelt: “Wij hebben een cateringbedrijf dat  kookworkshops organiseert in middeleeuwse stijl met middeleeuwse voorwerpen en etenswaren. Wij organiseren ook banketten en staan op evenementen. Daar gebruiken wij middeleeuwse materialen en recepten.

Wij organiseren dit door het hele land en vaak in Gelderse Kastelen en Burchten. Wij laten de mensen (en vooral de kinderen) genieten en meemaken hoe de adel en de koningen vroeger leefden en wat zij aten en vooral de manier waarop. Dat is vaak voor kinderen een hele belevenis.

Als gewenst kunnen de mensen en kinderen ook in de kledij van vroeger dit gebeuren meemaken. Men kan kiezen uit een 4- 5-of 6 gangenmenu. Dat kunnen ze zelf van te voren afspreken en zo’n eetfestijn kan dan ook meestal twee uur (of langer) duren.

Bij de workshops voor kinderen gebruiken we vaak ook het ouderwetse bestek. Een vork uit die tijd is niet zoals tegenwoordig een prikker met vier tanden. En vaak is ook alles van hout. Het is soms interessant hoe de kinderen reageren en zich verbazen over het eten van vroeger.

Dat merken ze aan enkele recepten die we maken; hartige kaaskoekjes, zoete wafeltjes, boerenpannenkoek met zuidvruchten uit Spanje en vooral het recept Gecloven Nonnen, gevulde eitjes met appel en kruiden. Het is voor iedereen een ervaring die ze zich nog lang zullen herinneren. Dat maakt ons werk zo leuk en interessant. Daar doen we het om…”

Wie meer informatie wil kan even de website opzoeken: www.devrolickecockinnen.nl of een mailtje sturen naar : info@devrolickecockinnen.nl 

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *