Vrije School Peelland krijgt een nieuw schoolplein

Het afgelopen schooljaar is het schoolplein van Vrije School Peelland flink op de schop gegaan. Tegels zijn eruit gegaan en een stuk natuur is er voor in de plaats gekomen.

Zo zijn de regenpijpen afgekoppeld, zodat regenwater de grond in kan trekken. Hier zijn speciale ‘wadi’s’ voor aangelegd, laagtes die vol komen te staan na een flinke regenbui. En veel tegels maakten plaats voor zand en groen. De school ontving hiervoor een beperkte subsidie van de provincie, die vergroening van o.a. schoolpleinen wil stimuleren.

Weinig speeltoestellen

Officiële speeltoestellen zijn er nog maar weinig te vinden bij Vrije School Peelland: ‘We steken liever in op ‘speelgelegenheden’, zegt Sjaak van den Heuvel, leerkracht en kartrekker van de vergroening van het schoolplein. Speelgelegenheden zijn plekken die uitnodigen tot spelen: hoeken met stenen in allerlei soorten en maten, een plek waar met houten balken gebouwd kan worden, hoekjes en paadjes, struiken, stapstenen, laaghangende takken, muurtjes in allerlei vormen om overheen te lopen of achter te verstoppen of te dienen als toonbank van een winkel, je kunt het zo gek niet bedenken! Hoogtes en laagtes, bruggetjes over de wadi’s, waar ook een klein laagje permanent water blijft staan. Zo vinden ook dieren en planten hun weg naar het schoolplein en komen de kinderen élke pauze in contact met de natuur.

Een project van de hele school

Het schoolplein is niet van de één op andere dag veranderd: veel mensen (ouders, leerkrachten en particulieren) hebben het afgelopen jaar hun steentje bijgedragen aan het vergroenen van het plein. Met resultaat: ‘We zien nu al dat de kinderen heerlijk spelen, veel beter dan voorheen!’ Een plein met zoveel uitdaging om tot spel en ontdekken te komen is een verrijking voor elke school. ‘We kunnen zelfs toe met minder toezicht tijdens de pauze, omdat de kinderen als vanzelf spelen en samen creatieve oplossingen zoeken!’

Nu de basis van het schoolplein er ligt en overal planten gezet zijn, wordt het tijd voor de officiële opening. Dat is a.s. maandagochtend meteen een feestje voor de hele school; natuurlijk buiten en met gepaste afstand!  De wethouder zal de poort openen en alle schoolkinderen zingen een nieuw lied.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *