In mei leggen alle vogeltjes een ei, is een bekend spreekwoord en het is ook inderdaad waar. Maar in juni vliegen de jonge vogeltjes uit. De jonge merels, zwaluwen en kraaien krijgen de eerste vlieglessen van hun ouders en dat gaat niet altijd gelijk goed. Kijk maar naar een mensenbaby wanneer die begint te lopen, dat gaat ook niet meteen goed. Het gevolg is dan dat de jonge vogels op de grond terecht komen.

Goed bedoelende kinderen, maar ook volwassenen, rapen de jonge vogeltjes op, want het is zielig, en bellen dan de Dierenambulance. De Dierenambulance haalt de vogeltjes op en brengt ze naar het vogelasiel. Maar dit levert problemen op. Er zijn zoveel jonge vogeltjes dat de Dierenambulance en het vogelasiel overspoeld worden met jonge vogeltjes, die niets mankeren. Dierenambulance en Vogelasiel roepen op om de jonge vogels met rust te laten.

Twan Spierings, bedrijfsleider van de Dierenambulance vertelt dat dit de natuur is, het ouderpaar houdt de jongen goed in de gaten. Ook weet hij wat je moet doen als je een jong vogeltje vindt.

“Het is de natuur, de ouders van het jong zijn altijd in de buurt om het jong te komen voeren als er geen mensen meer in de buurt zijn. Je kunt ook horen dat de ouders en het jong naar elkaar roepen om contact te houden. Ligt zo’n vogeltje op een gevaarlijke plek, bijvoorbeeld midden op de rijbaan, dan kun je het vogeltje verplaatsen. Hoe kan dat veilig? Voordat je het vogeltje oppakt ga je eerst met je handen door de aarde of gras, zodat er geen mensengeur aan het diertje komt, anders wordt het verstoten door de ouders, dan kun je het verplaatsen naar een veiliger plek of terug in het nest, wanneer je weet waar het nest is. Zie je dat het diertje gewond is, dan kun je natuurlijk de Dierenambulance bellen. Wanneer je de ouders, na een dag, niet meer terug ziet komen om het jong te voeren, of je merkt dat het jong geen antwoord meer krijgt als hij roept, dan zijn de ouders mogelijk vertrokken dan kun je ook de Dierenambulance bellen. In alle andere gevallen laat het jong met rust. Er is niets aan de hand.”

Tip de redactie ✔️
Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond
Heb je een nieuws of agenda-item, leuke foto’s, video’s over Helmond en wil je het delen,
stuur ze dan in naar onze redactie!! Zo weten we wat er leeft en speelt in uw wijk!!
 E-mail: 
☎️ Telefoon: 088 166 67 00
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Regina Blok

Regina Blok Redacteur Ditisonzewijk.nl Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij Dit is onze wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *