Vierhonderd kilometer fietsen om de vrijheid te vieren

In ‘ToerismePoort Museum Klok & Peel’ in Asten is donderdagochtend 28 mei het vierhonderd kilometer tellende fietsrouteboekje ‘Fietsen door Death Valley De Peel’ gepresenteerd. Het boekje omvat vijftien ’75 jaar vrijheid’-fietsroutes in zeven Brabantse Peelgemeenten, waaronder Helmond, met uitlopers in vier Limburgse Peelgemeenten.

In het veertig pagina’s tellende boekje heeft de initiërende projectgroep activiteiten van het project Death Valley De Peel fietsroutes aan elkaar geknoopt die de gemeenten Someren, Nederweert, Asten, Peel en Maas, Deurne, Horst a/d Maas, Venray, Gemert-Bakel, Laarbeek, Helmond en Geldrop-Mierlo aandoen. De routes volgen zoveel mogelijk de bekende fietsknooppunten en leiden langs zo’n honderd ‘points of interest’, zijnde evenzoveel herdenkingsmonumenten en locaties waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Op vrijwel al die interessante plekken zijn fietsborden geplaatst, waarop in het kort een lokaal oorlogsverhaal wordt verteld. Het is voor het eerst dat praktische regionale samenwerking op één cultuurhistorisch thema tot zo’n concreet product leidt.

Brede samenwerking

Voor het fietsroutenetwerk kon de organiserende projectgroep – Jeanette en Rien Hartjes en Harrie Eijsbouts uit Asten – in de regio rekenen op medewerking van toeristische organisatie, Heemkundekringen, historische verenigingen en Traces of War.  Inhoudelijk leunt ‘Fietsen door Death Valley De Peel’ op het gelijknamige boek met vijftig oorlogsverhalen van Piet Snijders, maar ook op andere regionale bronnen.
Het project én het fietsboekje – dat in een oplage van 20.000 exemplaren is gedrukt – werd voor 50 % gefinancierd door Waterschap Aa & Maas, en de andere 50 % door de participerende gemeenten.

Overhandiging eerste exemplaar

De eerste exemplaren van het boekje werden gisterochtend door projectleider Jeanette Hartjes aangeboden aan Joost Eijsbouts, voorzitter stuurgroep Innovatiehuis De Peel, hét samenwerkingsverband van de zes Brabantse Peelgemeenten. Verder aan Peter van Dijk, lid Dagelijks Bestuur Waterschap Aa en Maas, en Janine Spoor, wethouder Asten (portefeuillehouder Museum). Bij die gelegenheid werden korte toespraken gehouden door Harry van der Loo, Jolijn Brouwers en Piet Snijders, gedrieën de aanjagers van het regionale oorlogs- en bevrijdingsproject Death Valley De Peel.

Rondje langs gemeentehuizen

Rond de presentatie gingen de leden van de organiserende projectgroep woensdag en donderdag bovendien alle gemeentehuizen in de regio af om burgemeesters en wethouders te verblijden met de fietsboekjes. Het is de bedoeling dat de lokale bestuurders die via hun toeristische organisaties doen toekomen aan de fietstoeristen voor wie de boekjes zijn gemaakt. Bij hun rondgang langs de gemeentehuizen mochten de vrijwilligers van de werkgroep veel waarderende woorden ontvangen voor hun coördinerende monsterklus.

75 jaar vrijheid

‘Fietsen door Death Valley De Peel’ is niet alleen een blijvende herinnering aan het herdenkingsjaar 2019-2020, het is tegelijk een toeristisch product waarmee alle Peelgemeenten de komende jaren hun voordeel kunnen doen. Ook kunnen de bewoners van De Peel met de fietstocht de omgeving herontdekken.

Museum Klok & Peel weer open vanaf 1 juni

Fietstoeristen die zich verder willen verdiepen in Death Valley De Peel kunnen vanaf 1 juni ook weer terecht in Museum Klok & Peel, waar sinds kort maar liefst drie oorlogs- en bevrijdingsexposities te zien zijn: ‘Klokkenroof’, ‘Death Valley De Peel’ en de splinternieuwe tentoonstelling ‘Klokken voor Amerika’. Uw museumbezoek reserveert u (verplicht i.v.m. coronamaatregelen) via www.museumklokenpeel.nl). De gelijknamige boeken kunt u bestellen via webshop-museumklokenpeel.nl

Het fietsboekje is gratis te downloaden via: www.deathvalleydepeel.nl/routes

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *