Verschillende overtredingen bestraft na actie in binnenstad Helmond

Twee panden en een bovenwoning gesloten, soft- en harddrugs in beslag genomen, tientallen verkeersboetes uitgeschreven en duizenden euro’s aan openstaande belastingen geïnd. Dat is de stand van zaken na een grootschalige actie, gehouden door verschillende organisaties donderdag in de Helmondse binnenstad.

Een winkel waar etenswaren worden verkocht, werd per direct gesloten. De hygiëne was zo slecht dat de voedselveiligheid in gevaar kwam. Zo werd er onder andere ongedierte aangetroffen. De winkel staat inmiddels onder verscherpt toezicht totdat de situatie is verbeterd.

De politie hield tijdens de actie ook een man aan in zijn woning. Hij wordt ervan verdacht dat hij vanuit zijn huis in drugs dealde. Tijdens de actie donderdag werd gecontroleerd bij de woning. Daarbij werd geconstateerd dat iemand naar binnen ging en drugs kocht. Ook deze persoon is aangehouden en na verhoor weer heengezonden. Voor hem is direct hulpverlening ingeschakeld. In het huis werd een handelshoeveelheid harddrugs gevonden. De bewoner is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Softdrugs en geld

Bij een horecagelegenheid werd een handelshoeveelheid soft- en harddrugs en 1.250 euro contant in beslag genomen. Ook was duidelijk te zien dat er lachgas werd verkocht. Omdat de bovenwoning vermoedelijk tegen de regels bewoond wordt, is dat deel van het pand direct gesloten.

In totaal werden er vijf panden gecontroleerd. Op sommige plekken bleek de brandveiligheid niet op orde, werden er milieuovertredingen geconstateerd en bestaan er vermoedens van sociale zekerheidsfraude. Alle overtredingen worden door de betrokken instanties verder onderzocht.

Verkeersboetes

Bij een verkeerscontrole van politie en Belastingdienst bij De Braak heeft de Belastingdienst voor 7.000 euro aan openstaande belastingen geïnd. Daarnaast schreef de politie tientallen bekeuringen uit aan automobilisten, bromfietsers en scooterrijders. Ook waren er boetes voor bellen tijdens het rijden, te hard rijden en voor het opvoeren van scooters. Negen mensen kregen een bekeuring omdat zij zich niet aan de RIVM-richtlijnen vanwege corona hielden.

Verstoren en aanpakken

Doel van de integrale actie in de binnenstad was informatie vergaren, aanpakken van misstanden en het verstoren van criminele activiteiten. Bij de actie waren in totaal tachtig medewerkers betrokken van politie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, gemeente Helmond, boa’s gemeente Helmond, vreemdelingenpolitie (AVIM), Senzer, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO), douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Alle controles werden uitgevoerd met inachtneming van de RIVM-richtlijnen vanwege het coronavirus.

Veilige binnenstad

“Helmond moet voor onze inwoners een fijne en vooral veilige plek zijn om te wonen en werken”, zegt burgemeester Elly Blanksma. “Het is een taak van de overheid om erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en iedereen eerlijke kansen krijgt. We maken ons samen sterk voor een veilige binnenstad. Samenwerken loont, dat blijkt wel uit de actie van gisteren,’ concludeert Blanksma tevreden.

(Anoniem) melden

Meldingen van inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Inwoners die verdachte situaties zien of vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via https://www.meldmisdaadanoniem.nl/: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *