Van alle heidegrond in Nederland is nog maar 5% over. (Sjraar van Beek, landschapsbeheerder De Wassum)

Op zaterdag 8 september kregen de bezoekers van de natuureducatiedag in de Stiphoutse bossen uitleg over de functie van de Kempische schapen die grazen in dit bos. De middag begon met een welkomswoord door wethouder Erik de Vries. Hij gaf aan dat de gemeente Helmond het belangrijk vindt dat mensen in de natuurgebieden in en rondom Helmond heel veel gerecreëerd kan worden. “De gemeente heeft daar de laatste jaren in geïnvesteerd om de bossen weer op peil te brengen,” aldus de wethouder. De ontwikkelingen in de Stiphoutse bossen is daar onderdeel van.

Landschapsbeheerder Sjraar van Beek en schaapsherder Kees Kromhout vertelden de bezoekers over de ontwikkeling van de heide. Sjraar vertelde dat de heidegrond in de afgelopen tientallen jaren is “verwaarloosd.” In deze regio, en dan vooral bij Heeze, is er nog wel heide, maar in heel Nederland is van alle heidegrond nog maar 5% over. Hij vertelde ook dat de heide minder vitaal is dan vroeger. Daarom zijn ze in samenwerking met stichting De Kempische Schapen begonnen om deze dieren in bepaalde delen van het jaar te laten grazen op de heide.

Deze schapen heten heideschapen, omdat ze vooral gras eten.  (Sjraar van Beek, landschapsbeheerder De Wassum)

De Kempische schapen eten vooral gras en laten de heide intact. De heide krijgt meer ruimte om te groeien en wordt vitaler. Ze kunnen dan beter tegen bijvoorbeeld een droge periode. Boswachter Kirsti Zwaard vulde aan dat deze vitalere heide ook van belang is voor het heideblauwtje, de blauwvleugsprinkhaan en de klokjesgentiaan. “En als het gentiaanblauwtje ook nog terugkomt, zou het helemaal fantastisch zijn.”

De schaapsherder Kees Kromhout legde vervolgens uit hoe hij met zijn fluitje instructies geeft aan zijn hond, zodat hij de schapen de juiste kant op kan sturen. “Veel mensen denken dat het vermoeiend werk is voor een hond, maar als een schaapsherder het goed doet, is de hond ’s avonds niet moe,” vertelde de schaapsherder. Een uitzondering is als de hond en de schapen van het ene gebied naar het andere gebied verhuizen. Dat zijn lange en vermoeiende dagen voor de dieren.

Het hele verhaal zie je in de Dit is onze wijk – Natuur special door bovenaan dit artikel op de afbeelding te klikken.

Fotografie: Roger en Erwin Peek

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Erwin

Passie voor fotografie/video en speciaal natuurfotografie. Woonachtig in wijk Brandevoort en daar actief als redactie / fotografie voor Ditisonzewijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *