Verfilming Somerense volkslegende in Cacaofabriek

In het weekend van vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 februari is de verfilming van de Somerense volkslegende ‘Van Zùmmere en nie Baang’ te zien in de Cacaofabriek. De film kwam tot stand dankzij ruim honderd vrijwilligers uit het dorp. De makers willen nu anderen inspireren om ook hun verhaal te verfilmen, vandaar dat voor aanvang van de film een inspiratievideo getoond zal worden.

De film brengt de kijker terug naar het jaar 1892, toen de relatie tussen de Somerenaren en de Helmonders gespannen was. Someren was in die tijd een arm dorp, waardoor het smokkelen van zout een interessante bron van inkomsten was. Eén van de meest legendarische smokkelverhalen is de strijd om het zout tussen de Helmonders en de Somerenaren. De film brengt deze strijd tot leven onder de noemer ‘Van Zùmmere en nie Baang’, omdat de beroemde kreet volgens sommige bronnen rond die tijd ontstaan is.

In de film volgen we het verhaal van Somerenaar Klaas, die een bijzondere band heeft met de smokkeltochten. Hij is daarom ook niet blij als hij erachter komt dat het Zùmmerse zout gestolen is en wil er alles aan doen om dit verborgen te houden voor de rest van de dorpelingen. Uiteraard worden de Helmonders meteen verdacht en dit zou kunnen leiden tot een regelrechte oorlog met het grote Helmond. Als hij bij de opslagplaats van het zout aankomt is het echter al te laat: enkele ruige smokkelaars hebben de diefstal ook ontdekt. Wat volgt is een heftige strijd voor Klaas, waarin hij ziet dat niet alleen het hele dorp, maar ook zijn familie in het conflict wordt meegesleurd.

Het meeslepende stuk duurt ongeveer 45 minuten en is minder geschikt voor kijkers onder de twaalf jaar. De smokkeltochten verliepen namelijk niet zonder geweld. De makers hebben geprobeerd om het verleden zo goed mogelijk tot leven te brengen en het is de bedoeling dat de kijker zich echt weer even in 1892 waant.

De film is op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari te zien in de Cacaofabriek om 21:15 uur en op zondag 17 februari om 16:00 uur. De kaarten kosten 9,95 euro per stuk en zijn te koop via de website (www.vanzummere.nl) of aan de balie bij de Cacaofabriek.


Meer-Helmond-Centrum-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website: www.helmond-centrum.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Centrum
Twitter: @Helmondcentrum
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk,Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *