Veilig en langer thuis wonen in Helmond dankzij slimme glasvezelprojecten

Het huis van de familie Horsten werd maandag 7 oktober door wethouder Jos van Bree aangesloten op brandveiligheids- en zorgdiensten via glasvezel.

Na een succesvolle aanmeldperiode startten de glasvezelprojecten Leefsamen en Altijd Thuis om de woonveiligheid te verbeteren en zelfstandige ouderen langer thuis te laten wonen. In Brouwhuis, Rijpelberg en Stiphout worden bijna 250 woningen een half jaar lang kosteloos voorzien van slimme sensoren. De brandveiligheids- en zorgprojecten worden binnenkort ook in Mierlo-Hout aangeboden. Dat is de eerstvolgende wijk die wordt benaderd voor aanleg van glasvezel. Daarna komen mogelijk ook Dierdonk, Helmond-Noord en Warande aan bod. Dit zijn de wijken waar nu de glasvezel de grond in gaat.

Tijdens de bijeenkomst, waarvoor de familie Horsten hun woning ter beschikking had gesteld, werd door de familie Horsten, wethouder Jos van Bree, Wouter van der Dennen van de brandweer Helmond en Bas van der Kolk, directeur Akkedeer en initiatiefnemer van Leefsamen en Altijd Thuis uitgelegd hoe het project werkt en waarom men daaraan gaat deelnemen.

Snelle hulpverlening met Leefsamen

De familie Horsten is een van de 65 deelnemers aan het zorgproject Leefsamen. Zij krijgen, net als de andere deelnemers, zes maanden lang kosteloos een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze slimme sensoren alarmeren het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een noodgeval. Als de sociale omgeving niet reageert, dan zorgt de lokale meldkamer voor opvolging.

Een veilig gevoel met Altijd Thuis

Steeds meer woningbranden ontstaan door apparatuur die wordt opgeladen. Maar ook vergeten pannetjes op het vuur en schoorsteenbranden komen nog steeds vaak voor. Het project Altijd Thuis is bedoeld om brandgevaar tijdig te detecteren en te alarmeren. De 180 deelnemers kunnen gedurende zes maanden gratis gebruik maken van twee slimme rookmelders, waarvan de installatie wordt verzorgd door vrijwilligers van de brandweer.

Glasvezel

Glasvezel Helmond, een initiatief van de gemeente Helmond, ziet glasvezel als nutsvoorziening voor iedereen. Niet alleen heel snel internet voor iedereen, maar vooral ook slimme oplossingen voor zorg, onderwijs, veiligheid en leefbaarheid te realiseren. Wethouder Van Bree: ‘Digitalisering bepaalt onze samenleving van vandaag en morgen. Dankzij technische hulpmiddelen en glasvezel hopen we de woonveiligheid te verbeteren en ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen.’

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Anja Donkers

Anja Donkers Team Ditisonzewijk.nl Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *