VDL en DSM maken in Helmond medische mondmaskers
VDL Groep en Koninklijke DSM gaan medische mondmaskers maken in Helmond. Ook wordt voor het eerst filtermateriaal geproduceerd in Nederland. De nieuwe gemeenschappelijke onderneming, Dutch PPE Solutions, zorgt voor werkgelegenheid aan enkele tientallen medewerkers in Helmond en Geleen.

Beide bedrijven investeren meerdere miljoenen in de aanschaf van machines en het bouwen van een productielocatie voor meltblown polypropyleen. Dat is de kritische filterlaag in medische gezichtsmaskers die virussen filtert. De samenwerking start in oktober in Helmond met de productie van medische maskers, type FFP2. De meltblown polypropyleenfabriek in Geleen is naar verwachting operationeel vanaf april 2021.

DUTCH-PPE-Solutions.png

Eerste in Nederland

De gemeenschappelijke onderneming voorziet in de dringende behoefte om de wereldwijde, grootschalige productie en levering van persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarmee is Nederland niet meer afhankelijk van een beperkt aantal producenten. Door de productie in Nederland zal volgens de bedrijven de vraag naar gezichtsmaskers en de materialen die daar voor nodig zijn in de toekomst mogelijk toenemen.

Dutch PPE (Personal Protective Equipment) Solutions is een onderneming die DSM’s specialistische expertise van materialen combineert met de kennis van productie en processen van VDL. De prioriteit ligt in eerste instantie bij de gezondheidszorg. De productie wordt stapsgewijs uitgebreid met gezichtsmaskers voor professionals in andere sectoren zoals het openbaar vervoer, scholen en onderwijsinstituten en bedrijven in heel Europa.

Duurzaam

De eerste prioriteit ligt bij snel, betrouwbaar en stabiel produceren van de hoognodige medische gezichtsmaskers. Maar DSM en VDL kijken tegelijkertijd naar innovatieve en duurzame manieren om de groeiende afvalberg van gebruikte gezichtsmaskers terug te dringen. Bijvoorbeeld door  te onderzoeken in hoeverre afbreekbare materialen kunnen worden gebruikt.

Voorzien in eigen behoeften

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “De coronacrisis heeft de aangetoond dat een pandemie zich niet laat sturen en dat het belangrijk is dat werelddelen gaan voorzien in de eigen behoeften. Daardoor zijn we het aan onszelf verplicht om dicht bij huis zekerheden te creëren. Dat geldt zeker voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers in de zorg en natuurlijk ook voor andere beroepsgroepen”

Hoogwaardige productieketen

Pieter Wolters, directeur van DSM PPE Plus BV en vice-president DSM Innovation: “Ik ben er trots op dat we door onze samenwerking met VDL Groep in staat zijn om in Nederland een betrouwbare, duurzame en hoogwaardige productieketen op te zetten die ons land minder afhankelijk maakt van leveringen uit het buitenland.”

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *