Mijn achtertuin is een waar vogelparadijs. Sommigen zeggen dat er wel veel grote groene planten in staan maar dat is met een bedoeling gedaan. Het lokt veel vogels aan. In mijn tuin staan twee voedertafels en hangen er enkele pindasilo’s. Ik ben nogal een natuurliefhebber en vooral  de vogels die er op deze aardbol rond vliegen. Soms zit ik uren, warm gekleed en gewapend met camera en een flesje fris onder mijn afdakje achter in de tuin. Veel kennissen zeggen dat ik gek ben om uren kou te lijden voor enkele stomme vogels. Zij interesseren zich niet zo voor het gevleugelde dier. Ik kan er uren van genieten. Die rust en stilte en alleen de kakofonie van vele vogels geven mij rust en voldoening. En of het nu mooi weer is of regent, zij zijn er altijd. Vooral na de regen als de grote slakken te voorschijn komen. Wat een mooie beestjes.

Dan zit ik in mijn stoel uit de kou en droog onder het dak en alleen maar staren en turen naar wat er zich afspeelt in mijn tuin. Weet u wel hoeveel verschillende soorten mezen en mussen er zijn? Soms als ik geluk heb ontdek ik ook andere mooie vogeltjes. Een voorbeeld van een dag vogels spotten:

Er hangen soms wel twee of drie mezen aan een pindasilo. Voornamelijk koolmezen(donkerblauw) en pimpelmezen (lichtblauw) en af en toe een zwartkopmees of staartmees. De mussen vechten dan met de mezen om een plekje aan de silo.De mussen zijn vaak huismussen, ringmussen en een enkele keer heggenmussen. Laatst zat ik weer te wachten op een kans voor een mooie foto toen ik onder mijn rododendrons een beweging zag. Ik hoorde wel een ander getjilp als dat van de mussen en mezen en ontdekte een roodborstje. Dit roodborstje had een brede oranje vlek op zijn borst. Maar enkele minuten later verscheen een roodborst met een kleinere vlek. (je leert ze vanzelf wel uit elkaar houden) En werd het oorlog. Want een roodborst is zeer dominant en wenst geen indringers van zijn soort. Een hoop bombarie en de brede borst maakte dat hij weg kwam.

In mijn seringenboom hoorde ik een soort gepiep. Het klonk anders als ik gewend was en tot mijn grote verrassing vloog er ineens een boomklever naar een van de silo’s, verjoeg de mezen en mussen die er al aan hingen en begon zelf te pikken in de pinda’s. Een half uur later kwamen er enkele eksters. Zij gingen op het afdak zitten om daarna naar mijn pindamandjes aan de paal te vliegen en er van boven uit de pinda’s te pakken. Direct vloog hij met zijn snavel met pinda’s weg. En dit gebeurde ook op een dag met een vlaamse gaai. Als er een vogel is die veel lawaai maakt is het wel de vlaamse gaai. De gaai valt direct op; een grijzige rug met een fel blauwe en zwart gespikkeld veertje aan de zijkant. Soms laten de gaai en de ekster de pinda’s vallen met gevolg dat er dan een muisje komt en de verloren buit in zijn bekje meepikt en erg snel verdwijnt onder de grote planten. Er is er een zo brutaal die langs de muur achter het gaas naar boven klimt, een pinda pikt en pijlsnel weer naar beneden rent om te verdwijnen in zijn hol onder aan de muur.

Een andere zangvogel die gelukkig steeds vaker verschijnt is de zanglijster. Bruinachtig met een licht gespikkelde borst. De zwarte lijster heb ik al een tijdje niet gezien. Maar wat niet is kan nog komen. Ook krijg ik als het een beetje mooi weer is een bonte specht in de tuin. Ook hij is gek op pinda’s. Of hij gaat naar mijn afgezaagde boom en begint te pikken op zoek naar insecten. Maar de meeste overlast(als je dat zo kan of mag noemen) heb ik wel van de duiven en de tortels (met de zwarte ring om de keel). Zij poepen wat af en vaak is het te merken op de picknicktafel of de dakjes van de voederhuisjes. Gelukkig zijn zij angstig als er een paar kauwen in de tuin verschijnen. Deze zwarte rovers hebben overal maling aan. Het is zo erg dat zij gewoon naar de voedertafels vliegen om daar de zaak leeg te vreten. Laatst dacht ik slim te zijn er er enkele latjes op te spijkeren zodat alleen de kleinere vogels in konden vliegen. Vergeet het maar. Ik hoorde op een gegeven dag zoveel lawaai in de tuin dat ik ging kijken. Er was een Kauw gewoon onder de latjes gekropen maar kon er niet meer uit. Als dierenvriend heb ik de latjes weg gehaald om de zwarte rover vrij te laten. Maar wel met dikke handschoenen aan en een bril op. Je weet nooit hoe ze reageren.

En dan heb ik nog enkele andere ongenode gasten in de tuin: de katten. Het zijn er drie om precies te zijn. Vriendelijk heb ik de eigenaren en eigenaressen gevraagd de katten uit de buurt te houden maar ik had net zo goed tegen de muur kunnen praten. Ze komen steeds terug. Maar wel amusant is het dat als de katten liggen te loeren naar de vogels die ongeveer twee meter boven de grond hangen aan de silo’s, die katten krijgen ze nooit te pakken. En als er al een kat in de tuin verschijnt, ontstaat er een harmonie van gekwetter, getjilp en geschreeuw omdat de vogels elkaar waarschuwen dat er gevaar dreigt.

En nog steeds zit ik af en toe een dag in de tuin te genieten van de gevleugelde wereld. Wat kan de natuur toch mooi zijn. Je moet er alleen heel veel geduld hebben en erg stil zijn. Dan merk je hoe mooi de vogels kunnen zijn…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *