TU Eindhoven test oplossing geuroverlast Den Ouden

De geurproblematiek van mestverwerker Den Ouden kan volgens de gemeente Helmond pas echt goed opgelost worden als er betere en vernieuwende technieken worden toegepast. Een mogelijke oplossing is de inzet van koude plasmatechnologie. De Technische Universiteit Eindhoven gaat deze techniek testen bij de firma’s Den Ouden en Coppens.

De test is uitgesteld omdat de apparatuur uit China nog niet in Nederland is. De gemeente hoopt toch halverwege dit jaar over de eerste testresultaten te beschikken.

De geuroverlast van de firma Den Ouden moet structureel worden verminderd. Daarover werden eerder al afspraken gemaakt. De geurvoorschriften in de milieuvergunning worden aangescherpt, Den Ouden dient zelf maatregelen te treffen. Zo moet de schoorsteen worden verhoogd van 40 naar 75 meter. Deze oplossing is volgens de gemeente alleen in combinatie met andere maatregelen zinvol.

Provincie

De afgelopen tijd is diverse keren overleg gevoerd met de provincie die de geurvoorschriften wil aanscherpen. Ook het verhogen van de schoorsteen is onderdeel van de nieuwe vergunning. De provincie is in overleg met Den Ouden. De wijkraad Brouwhuis is ook betrokken.

Vanwege het grote aantal klachten heeft de provincie aanvullende voorschriften toegevoegd aan de milieuvergunning van de mestverwerker. Hiertegen heeft Den Ouden beroep aangetekend. Dit beroep loopt nog. Daarnaast loopt op dit moment nog een dwangsomprocedure. De provincie heeft de zienswijze van Den Ouden afgewezen. Die kan hiertegen nog een beroep instellen.

Schone lucht

Het terugdringen van de stankoverlast van Den Ouden maakt deel uit van de brede ambitie om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Dit jaar wordt een plan van aanpak luchtkwaliteit opgesteld over beperking van schadelijke stoffen door de industrie, het verkeer en houtverbranding.

Bronfoto: Google Maps

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *