Tips autorijden in de herfst

De herfst is in aantocht, de blaadjes vallen en kleuren de straten. Hoe leuk is het om deze schoonheid te bewonderen tijdens een relaxerende autorit? Maar de herfst heeft ook een keerzijde, naast al deze pracht kan het best een uitdaging zijn om in de herfst met je auto te rijden. Behalve kleur en gezelligheid staat herfst namelijk ook voor wisselvalligheid en dat geldt zeker voor de weersomstandigheden. Herfst heeft dagen met prachtige zonnestralen, maar daarnaast ook dagen met donderwolken en regen. Dat maakt van autorijden in de herfst een hele klus. Gelukkig vind je hieronder enkele tips over hoe je ook in de herfst veilig met je auto kunt blijven rijden!

 

Hou de lichten van je auto altijd in orde

Tijdens het herfstseizoen verandert de lichtintensiteit. De dagen worden korter en de zon schijnt minder fel. Je wordt dus minder snel gezien door andere autobestuurders dan in de zomer. Daarom is het belangrijk dat de lichten van je auto goed afgesteld zijn. Controleer dit tijdig, want wanneer het kouder en vochtiger wordt werkt dit op je lichten, waardoor ze sneller stuk kunnen gaan. Onthoud dat ook andere weggebruikers minder zichtbaar zijn in dit seizoen en wees daarom altijd extra op je hoede!

Neem ook altijd een zonnebril mee

Herfstweer is wisselvallig en al zeker in Nederland, het is daarom niet helemaal gek om altijd een zonnebril in je auto te houden. Tijdens de herfst komt de zon namelijk sneller lager te staan en als de zon laag staat dan is ze extra hinderlijk tijdens het autorijden. Tijdens deze momenten gebruik je dus best je zonnebril.

Maak je auto klaar voor de herfst

Ter voorbereiding van de herfst zijn niet enkel goed functionerende lichten van belang, maar is het ook belangrijk dat je je autobanden vervangt. Tijdens de herfst kan het namelijk erg nat zijn en een nat wegdek kan autorijden uitdagend maken. Voor extra veiligheid kan je dus beter al meteen je zomerbanden vervangen door winterbanden. Winterbanden zijn voornamelijk ideaal voor bij temperaturen onder de 7 graden. Zorg er ook voor dat de banden genoeg profiel hebben. Als je dan toch voor nieuwe autobanden gaat laat je auto dan meteen controleren. Zo weet je zeker dat je auto klaar is voor de herfst!

Pas ook je rijgedrag aan

Tijdens de zomer ga je niet hetzelfde rijden als tijdens de herfst. Dat komt voornamelijk door de wisselende weersomstandigheden. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met het weer. Tijdens slecht en gevaarlijk weer kan je dus best wat meer afstand houden en wat minder gas geven! Als er kans is op veel wind, zorg er dan voor dat je met een grote bocht inhaalt en dat je voorbereid bent op een plotse rukwind.

Zorg ervoor dat je verzekering in orde is

Het is gewoon een feit dat er door slechte weersomstandigheden meer verkeersongelukken gebeuren dan anders. Het is dan ook geen slecht idee om je auto verzekering in orde te hebben: je weet maar nooit. Niet helemaal tevreden met je huidige verzekering? Neem dan eens een kijkje op Autoverzekering.nl – autoverzekeraars om een verzekeraar en dekking te vinden die het beste bij je past!

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Marie Reply

    Inderdaad slim om je zonnebril mee te nemen. Wanneer de zon fel schijnt en het glad op de weg is door bladeren, kan het snel gevaarlijk worden! Ik zorg er altijd voor dat ik mijn bochten minder scherp neem en goed let op de overige weggebruikers, met name fietsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *