Theater op 18 meter hoogte op Speelhuisplein

In een 18 meter hoog reuzenrad met een koptelefoon op het hoofd theater beleven. Vanaf vrijdag 2 oktober staat deze bijzondere theaterbelevenis op het Speelhuisplein in Helmond. ,,Het is echt een unieke belevenis om theater mee te maken in een gondeltje’’, aldus Speelhuis-directeur Jochem Otten.

Wanneer de bezoeker in de gondel stapt, de koptelefoon op doet en de verrekijker erbij pakt, beleeft hij een bijzondere theaterervaring. De Vlaamse acteur Jan Bijvoets kroop in de rol van het fictieve figuur Radman, het reuzenrad. Via de koptelefoon spreekt hij toeschouwers toe en vertelt wat Radman, vanwege zijn lengte, allemaal ziet gebeuren in Helmond.

Hij neemt de bezoeker mee langs dingen en mensen die vaak onopgemerkt blijven. Want wat doet die mevrouw van nummer 60 in de straat met die gekke naam elke ochtend en wat is er aan de hand met de bomen in het parkje om de hoek? Met de verrekijker bij de hand kan de toeschouwer zelf meespeuren in de stad. En dat leidt tot verwarring. Want is die meneer met de rollator nou een acteur of niet?

Feestelijke opening
Het reuzenrad draait in Helmond van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober. Daarnaast is er onder andere een draaimolen en overdekt terras in de Pleinzaal.

Op vrijdag 2 oktober wordt Radman feestelijk geopend. ,,Daarvoor hebben we Helmondse ouderen uitgenodigd, die we hebben leren kennen met Lang Leve Cultuur’’, vertelt Otten. Zeker voor ouderen was de afgelopen periode er een van sociale en culturele schaarste vanwege het coronavirus. ,,Deze voorstelling is, met voor ieder huishouden een eigen karretje, erg veilig en daarmee heel geschikt voor ouderen. Je zit buiten, dus goed geventileerd. Het eerst rondje is daarom voor hen”.

Avontuurlijk én veilig

Het Zuidelijk Toneel en Schippers & Van Gucht gingen op zoek naar een creatieve oplossing om in deze tijd tóch theater te maken. Dat werd het verhaal van Radman op 18 meter hoogte. ,,Radman is daarmee even veilig als avontuurlijk’’, stelt Otten. ,,Het is echt een unieke belevenis om theater te beleven vanuit een gondeltje in plaats van een theaterstoel en met Helmond als decor. Zeker de moeite waard dus om een ritje te maken.’’

Radman staat van vrijdag 2 oktober tot en met zondag 4 oktober bij Het Speelhuis in Helmond.

Foto’s: Jostijn Ligtvoet

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Jurre Sampers

Stagiaire Ditisonzewijk.nl - Omroep Helmond Mijn grootste droom is schrijver worden. Mijn grootste doel is een boek te kunnen uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *