Tahné Kleijn: de nieuwe culturele ambassadeur voor Helmond

Stadskunstenaar voor de jaren 2019 en 2020

Dat heeft de selectiecommissie vanmiddag in De Cacaofabriek bekendgemaakt. Tahné Kleijn is fotografe, onder andere bekend van het project Goeikes – Helmonders in beeld. Kleijn werd gekozen uit 8 kandidaten.

Foto boven: Van links naar rechts: Isis Reusken, Arno Oberendorff, Tahné Kleijn, Jochem Otten en wethouder Antoinette Maas (Bron gem. Helmond).

De stadskunstenaar is de culturele ambassadeur voor Helmond. Zij gaat twee jaar lang samen met inwoners, organisatie, scholen en bedrijven, nog meer kleur en plezier aan de stad geven. Daarbij staan ontmoeting, verwondering en verbinding centraal.
De kersverse stadskunstenaar krijgt de opdracht om in twee jaar minimaal één groot artistiek project in en met Helmond te realiseren, een kunstwerk/kunstproject in het kader van het Lucas Gassel jaar te maken, diverse kleine events te houden en om aanwezig te zijn bij een aantal belangrijke culturele gebeurtenissen in de stad.
Kleijn wordt organisatorisch ondergebracht bij De Cacaofabriek, maar zij kan uiteraard vrij opereren in heel Helmond.

Motivatie selectiecommissie
Belangrijke criteria bij de selectie waren: verbondenheid met Helmond, artistieke kwaliteit, publieksbereik en het kunnen leggen van verbindingen met en in de stad en haar inwoners.
De selectiecommissie is erg te spreken over de artistieke kwaliteit en de projecten die Kleijn tot nu toe heeft gerealiseerd. Zo heeft ze met het project Goeikes laten zien dat ze een groot project kan realiseren en daarmee publiek trekt. De gepresenteerde ideeën spreken de commissie aan. Ook denkt de commissie dat Kleijn bij uitstek geschikt is om met het thema Lucas Gassel te werken.
Gezien de ontwikkeling die Kleijn doormaakt en de nationale belangstelling voor haar werk, is de commissie van mening dat het een uitgelezen kans voor Helmond is om Kleijn tot stadskunstenaar te benoemen. Daarnaast vindt de commissie het een pré dat Kleijn in Helmond woont en werkt.

Selectiecommissie
De selectiecommissie bestond uit Antoinette Maas (wethouder Cultuur), Isis Reusken (leerling 3 VWO Dr. Knippenberg College), Bas Veldhuizen (KunstLoc Brabant), Arno Oberendorff (voorzitter Adviesraad Cultuur) en Jochem Otten (directeur Cacaofabriek en Theater Speelhuis).

Achtergrond Tahné Kleijn
Tahné Kleijn (Helmond, 1990) studeerde in 2015 als fotografe af aan de AKV Sint Joost in Breda. Sinds haar afstuderen heeft ze verschillende opdrachten gehad. Onder andere voor ABN AMRO, Provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. Daarnaast verkoopt zij werk in binnen- en buitenland.
In Helmond is Kleijn vooral bekend als initiatiefnemer en projectleider van Goeikes – Helmonders in beeld. Dertien Helmondse fotografen (waaronder 4 amateurfotografen), gingen aan de slag en brachten inwoners van alle 13 Helmondse wijken in beeld. De foto’s zijn gebundeld in een fotoboek.
Goeikes won begin december van dit jaar de Carat Cultuurprijs.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
Onderstaande linken zijn aanklikbaar:

www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *