Sydney Ter Burg uit Brouwhuis kreeg een bezoekje van wijkreporter Hans Choufoer. Sydney is een van de genomineerde sporters voor de verkiezing van beste Helmondse sporter. Het evenement Sport Awards Helmond wordt op 1 februari in wijkhuis De Geseldonk georganiseerd.

Sydney is een leuke goedlachse dame en geboren in 2005. Zij was voorheen een fanatiek zwemster en paardrijdster. En zoals zij zelf zegt: ‘Ik had al mijn diploma’s gehaald en wilde wel eens iets anders.’ Zij kwam via Jibb+ (toen nog gewoon Jibb) in aanraking met de teakwondo. Dat vond zij wel een leuke en lekkere fanatieke sport dus besloot zij deze sport te gaan beoefenen omdat zij voor kickboksen nog te jong was.

Sydney Ter Burg kiest voor taekwondo

Zij kreeg eerst training van Maartje Gubbels en Maxime Pura. Sydney bleek zich zeer fanatiek op de sport te strorten en was leergierig. Toen zij training kreeg van Willy van den Mortel (eigenaar van de sportschool Difesa sport) ging zij er vol tegen aan en trainde door voor de zwarte band, ook wel eerste dan genoemd. Na het behalen van de diverse banden (wit, geel, groen, blauw en rood) behaalde zij met volle overtuiging de zwarte band. Het mag wel uniek genoemd worden dat een meisje van 14 jaar de zwarte band haalt. Zij is nu volop bezig voor de 2e dan. Als zij 15 jaar wordt moet zij eerst de scheidsrechterslicentie halen want de assistent-sportleiderlicentie heeft zij al in haar zak.

Trainen voor Open Ducht kampioenschappen

Momenteel traint zij eerst voor de Open Dutch Kampioenschappen, een evenement voor sporters uit heel Europa en daarbuiten. Er doen deelnemers uit allerlei landen aan mee, zoals Rusland, Noorwegen, Italië en Slovenië. Tijdens de Open Dutch zijn ruim 700 sporters aanwezig. Sydney is per week meer dan vijf uur druk bezig met haar sport. Zij zou wel meer willen maar er is ook nog school. In 2019 heeft zij ruim acht wedstrijden gespeeld die 13 medailles opleverden en waarbij zij 6 keer op de eerste plaats eindigde. Er was zelfs een wedstrijd bij waaraan alleen maar jongens deelnamen en zij als enig meisje. Het leverde haar een tweede plaats op.

Haar zus Jersey Ter Burg( 9 jaar) is ook al zo’n fanatieke taekwondo-beoefenaarster en heeft ook al wat medailles en bekers in haar kamer staan. Zij is apetrots op haar grote zus en wil graag in haar voetsporen treden. En gezien de kwaliteiten van Jersey gaat dat al aardig lukken.

Training voor Europese Kampioenschappen

Sydney Ter Burg wil graag geselecteerd worden voor de EK  en zij traint sinds vorig jaar mee met de senioren al is zij zelf nog een jeugdlid. Tot 14 jaar is men jeugdlid, daarna junioren en bij 18 is men senior. Zij blijkt over veel talent te beschikken, als zij op haar 14e al met de senioren kan trainen. Het is wel pittig, want er komt van alles bij kijken op dat niveau: trappen, stoten en incasseren maar ook conditie en technieken zijn belangrijk. Maar daar heeft Sydney eigenlijk niet zoveel moeite mee. Er wordt vaak gezegd bij haar wedstrijden omdat dit vaak is bewezen: als Sydney speelt bij een wedstrijd of evenement veegt zij heel vaak haar tegenstanders van de mat af. Eigenlijk wel een veilig gevoel: er wordt dan minder gepest op school en als ze weten dat je een verdedigingssport beoefent, laten ze je wel met rust.

Een heel belangrijk advies van Sydney aan de meisjes van haar leeftijd is dat eigenlijk iedereen een verdedigingssport moet gaan beoefenen. ‘Het geeft je enorm veel zelfvertrouwen.’ En als je in de sport iets wilt bereiken moet je wel vroeg beginnen.

Bedankt!

Hierbij wil Sydney speciaal Maartje, Maxime en Willy bedanken voor hun vertrouwen en geduld maar vooral het geloof in haar kunnen. Zij is er reuze trots op om met deze mensen te mogen sporten.

Verslag: Hans Choufoer

Fotografie: Ellen Ter Burg

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *