Heemkundekring Helmont heeft het initiatief genomen om de Joodse- en Sinti slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met struikelstenen te herdenken.

Op relevante plaatsen in de binnenstad zullen herdenkingsstenen stenen in het trottoir worden geplaatst voor de woonhuizen, waarin de slachtoffers leefden. Alle stenen werden met medewerking van leerlingen van het ROC ter Aar uit Mierlo afdeling Infra aangebracht. Voor hun ook een heel bijzondere klus , die ze perfect hebben uitgevoerd. Op 16 mei 1944 werd Sinti familie Hanstein aangehouden op het woonwagenkamp Scheidijk in Helmond en op transport gezet naar kamp Westerbork. Op 19 mei 1944 vertrokken zij met het 96e treintransport naar Auschwitz, de dood tegemoet. De gehele familie werd omgebracht met uitzondering van Stephanus (Tatta) en Aloysius (Jopie) Hanstein. Zij overleefden Auschwitz, Buchenwald en Mittelbau-Dora. Het volledige verhaal kunt u lezen in het boek,Niet vergeten…Struikelstenen in Helmond’, uitgegeven door Heemkundekring Helmont op 25 september 2019.

Als gastspreker deed Lalla Weiss het woord. zij is woordvoerster van de Roma en Sinti gemeenschap.

Er werd een grote herdenkingssteen onthuld van 50×50 cm met daarop de namen van de acht Holocaust slachtoffers: Alexander Hanstein, Wilhelmine Hanstein-Grunholz, Albert Hanstein, Elisabeth Hanstein, Marie Clemence Winterstein, Karel Hendrik Groenhout, Hendrik Grünhout, Hendrik Weist. Ook werd er ter nagedachtenis een staander met glasplaat onthuld met een herinnering tekst. De beide werden onthuld door burgemeester Elly Blanksma samen met Wim Hanstein.De muzikale ondersteuning kwam van de leden van het Zigeunerorkest Brandt. Tot slot kwam Lodewijk den Breejen aan het woord namens de Rijpelbergse gemeenschap.

Het volledige verhaal kunt u lezen in het boek, Niet vergeten…Struikelstenen in Helmond’, uitgegeven door Heemkundekring Helmont. Het boek is vanaf 25 september 2019 verkrijgbaar bij Heemkundekring Helmont op donderdag in het Baken aan de Pastoor van Leeuwenstraat en is ook te koop bij Boek en Kantoor De Ganzenveer aan de Oude Aa voor € 6,95.

Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *