Stormvrij jaar voor Helmond

De zware stormen die vorig jaar januari plaatsvonden, liggen bij de bewoners van Helmond waarschijnlijk nog vers in het geheugen. Op 24 januari 2019 was het officieel een jaar geleden dat er een storm woedde in Nederland. Een stormvrij jaar is een zeldzaam fenomeen, want de laatste keer dat dit geconstateerd werd was in 2003. Sinds het KNMI gestart is met windmetingen is dit de vijftiende keer dat er geen storm gedetecteerd werd in een jaar tijd.

De definitie van een storm

Er wordt pas van een storm gesproken wanneer er over een heel uur een gemiddelde windsnelheid wordt behaald van 9 Bft. Wanneer de storm korter duurt of wanneer er sprake is van enkele zware windstoten, is er sprake van stormkracht of een tijdelijke storm. Een storm wordt pas als zwaar bestempeld wanneer er over een heel uur genomen een gemiddelde windsnelheid van 10 Bft. wordt gemeten.

Een wispelturig klimaat

Hoewel Nederland een stormvrij jaar achter de rug heeft, wordt het klimaat over het algemeen genomen steeds wispelturiger. Zo stijgt de temperatuur als gevolg van de opwarming van de aarde in Nederland vergeleken met andere landen erg snel. Sinds 1900 is de temperatuur in Nederland met zo’n 1,7 graden gestegen, waar de wereldgemiddelde temperatuur maar met 0,8 graden steeg. Toch worden we zo nu en dan verrast met zeer winterse omstandigheden. Ook valt er steeds meer neerslag in Nederland, hoewel er minder regendagen gemeten worden. De buien die voorkomen nemen echter toe in hevigheid.

Voorbereiding op een storm

Ook stormen zullen niet uitblijven. De verwachting is dat Nederland in de toekomst meer en zwaardere stormen kan verwachten door het warmere klimaat waarin we terechtkomen. Dit kan onder andere invloed hebben op wijken in Helmond waar veel bebossing is, zoals de Overbrug. Aangezien het Nederlandse weer bekend staat om zijn schommelingen en onvoorspelbaarheid, is het belangrijk altijd goed voorbereid te zijn. Het is verstandig te controleren of dakpannen en dakgoten nog goed vastzitten. Rol zonneschermen op en houd ramen gesloten. Parkeer de auto in de garage of op een veilige plaats waar geen bomen in de buurt zijn.

Schade opnemen

Mocht zich schade aandienen ten gevolge van een storm, dan zullen er ook stappen ondernomen moeten worden. Na een storm is het belangrijk om het huis te controleren op schade. Wanneer er ernstige schade gedetecteerd is, is het belangrijk om bij de brandweer aan de bel te trekken. Ook de verzekeraar moet op de hoogte worden gesteld. Een goede opstalverzekering is hierbij van belang om zo het complete schadebedrag vergoed te krijgen. Mocht er onenigheid zijn over het gestelde bedrag, dan kan er een contractexpert worden ingeschakeld. Het is aan te raden om foto’s te maken van de schade als bewijs indien er later nog naar de schade wordt gevraagd.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *