Steun voor Helder Helmond en CDA in gemeenteraad Helmond

Na een rondvraag bij fractievoorzitters in de gemeenteraad van Helmond blijkt dat Helder Helmond en CDA op veel steun kunnen rekenen na de brandbrief over sportpark De Braak. Helder Helmond schreef zaterdag die brief naar aanleiding van  een artikel in het ED. Daarin zegt Helder Helmond dat het vertrouwen in het College van Burgemeester en Wethouders tot een dieptepunt gezakt is. Ook het CDA stelde vragen naar aanleiding van het artikel.

Het ED beweert in het artikel dat een groep ondernemers grote plannen had om de directe omgeving van sportcampus De Braak verder te ontwikkelen. Dit plan kreeg echter een nee van het Helmondse stadsbestuur, na een overlegtraject van 2,5 jaar. De gemeenteraad zou niet betrokken zijn bij deze beslissing.

Behalve CDA en Helder Helmond reageren ook de fracties Bach Plus, PVDA, 50Plus en Helmond Aktief verontwaardigd op het nieuws en staan achter de brief van Helder Helmond. Fractievoorzitter Hans van Gemert van SP Helmond wilde zondag nog geen reactie geven, maar te willen wachten op het aanstaande debat over sportpark De Braak. “Het enige wat ik wel kan zeggen: er zijn kaders afgesproken wat betreft de Sport en Beleefcampus De Braak. Iedereen weet dat, alle 37 raadsleden. Dit is nagenoeg unaniem aangenomen door de raad en meegeven aan het college.”

Sacha van Lierop van Plan! liet in een reactie weten dat zij eerst willen wachten op een reactie van het college op de brief, voordat zij reageert op de commotie. Ook Cor van Burgt van de VVD wil eerst de reactie van het College van Burgemeester en Wethouders afwachten. Dat geldt ook voor Anja Spierings van Lokaal Sterk.

D66 baalt er van dat er op deze manier gereageerd moet worden door Helder Helmond. “Ik verwacht dat er vandaag – 8-juni – een raadsinformatiebrief komt vanuit het college”, legt fractievoorzitter Stef Stevens uit. “Op deze manier ben je alleen maar paniek aan het zaaien voor niets. Je kunt veel gerichter vragen stellen als er een uitleg is geweest van het college. Als daarin fouten naar voren komen vanuit het college dan gaan ook wij daar natuurlijk vragen over stellen. Het gaat niet om coalitie en oppositie het gaat hier om Helmond en daarom zitten wij er ook.”

Thomas Tuerling van GroenLinks Helmond wist net als vele andere raadsleden niets af van het plan waarover het ED berichtte. “Aan de ene kant was ik verbaasd dat het, uitgerekend op dit moment (niet geheel toevallig vermoed ik), via de krant naar buiten kwam. Aan de andere kant is het onze taak als raadsleden om kaders mee te geven waarbinnen het college moet opereren. De raad gaat niet over de uitvoering, want dan zouden we met 37 wethouders zitten en dat schiet dus niet op”, laat hij in een reactie weten. Tuerlings wacht dan ook samen met collega’s de reactie van het college af. “Mocht daarna nog steeds de behoefte bestaan om een debat te voeren, dan kan dat alsnog.”

Foto: Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Mario van Doorne Reply

    Regentencollege. Verdeel en heers. Informeer naar believen. Wat is er gebeurt met het credo transparantie. Afgezien daarvan mag je je afvragen of een sporthotel, sportzaak en drie appartementencomplexen passen in de plannen voor de Braak en omgeving. Je kunt er “sport” voorzetten maar daarmee verander je de commerciële basis niet. En appartementen vanaf meer dan € 850 per maand zijn ook niet voor iedereen weggelegd. En om nou alleen voor HS en een aantal commerciële partijen de ontwikkeling van de Braak en omgeving aan te passen lijkt me in dit geval ook niet wenselijk. We hebben daarnaast al wel eerder luchtkastelen van dat soort partijen voorgeschoteld gekregen. Ik vind het sowieso vreemd dat dit juist nu naar buiten komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *