Start zwermseizoen van de bijen

Het zwermseizoen van de bijen is weer van start gegaan. Een zwerm bijen (foto 1) doen u niets. Maar kunnen alleen niet verder overleven. Ziet u een zwerm bijen ergens hangen. Aarzel dan niet om een imker in uw buurt te contacteren. Die komt deze gratis scheppen. Dit komt allemaal de bijen ten goede. Hoe eerder een zwerm in een nieuw nesthol kan starten, hoe meer kans dat ze aan het eind van de zomer een goede voorraad honing hebben om de winter door te komen.

Op dit moment worden er veel hommelnestjes (foto 2) gevonden. Advies; niets aan doen, de diertjes zitten er maar 1 seizoen. Hommels zijn sociale, wilde bijen. Sommigen maken een nest in holle braamstengels, andere graven zelf gangenstelsels in de grond. Vrijwel nooit kan een hommelvolk worden verplaatst alleen al omdat je het zou moeten opgraven en er niets van het nest heel blijft. Voor wilde bijen hoef je niet bang te zijn. Ze zijn alleen geïnteresseerd in bloemen en komen niet op eten voor mensen af. Ook zullen ze zelden steken. Alsjeblieft niet verdelgen. Hommels zijn zeer nuttige wilde bijen: bestuiving.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Ger Klaus Reply

    Het zwermseizoen van honingbijen start ongeveer half april. Hommelvolken maken hun nestje meestal in oude muizenholen. De aardhommel wil nog wel eens in spouwmuren kruipen. De boomhommel gebruikt vaak niet schoongemaakte nestkastjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *