Het is het jaar van Lucas Gassel, en naast een tentoonstelling met zijn schilderijen, worden er veel activiteiten georganiseerd. De Heemkundekring Helmont organiseerde een stadswandeling met het verhaal van Lucas Gassel en Omroep Helmond/Dit is onze wijk liep een rondje met ze mee.

Muurschildering
Ton Pijnenburg, gids tijdens de wandeling, start bij de muurschildering van Robin Nas (ZenkOne) op de zijwand van de bibliotheek. De afbeelding laat een dame in typisch Helmondse stoffen kleding zien. In de jurk zijn scenes uit de schilderijen van Lucas Gassel verwerkt. De ‘mural’ is gesponsord door Stichting Carat. Tegenover de bibliotheek, op de Watermolenwal, heeft Openlucht Galerie Helmond vijf wandvitrines geplaatst. Daarin informatie over de muurschildering, het leven van Lucas Gassel in Helmond, de activiteiten die georganiseerd worden en een schilderij worden netjes uitgelegd.

Van Gasselpoort
Ton vertelt over het belang van de hoek Bindersestraat-Marktstraat, waar vroeger de Binderse poort stond. Lucas Gassel heeft met zijn familie in een huis net buiten de stadspoort gewoond. De poort werd ook wel de Van Gasselpoort genoemd. De familie van Gassel kwam vanuit Deurne, waar Lucas geboren is, naar Helmond.

Op de hoek van de Markt en het Ketsegangske heeft Heemkundekring Helmond gezorgd voor aankleding van de leegstaande etalage, met beeldende kunst van Marlon Tielemans.
Op een kaart uit 1540 van Jakob van Deventer is te zien dat het stratenpatroon van Helmond nog altijd hetzelfde is als toen. Grachten en muren zijn verdwenen, maar het patroon blijft herkenbaar.

Opgravingen en etalages

Samen met stadsarcheoloog Theo de Jong heeft de Heemkundekring op verschillende plaatsen etalages ingericht met vondsten uit de grond. Deze zijn gerelateerd aan de plaatsen waar de familie van Gassel gewoond heeft.
In het steegje ‘t Hool heeft Openlucht Galerie Helmond de vitrines opgeleukt met kaarten van Helmond van tussen 1450 en nu. Deze geven een goed beeld van de stad in verschillende perioden.

Panden uit de tijd van Gassel
Markt 14 (De Deftige Aap) is een pand uit 1550, met een nog zichtbare houten skeletbouw. Dit geeft een goede indruk van hoe er in die tijd gebouwd werd.
In 1504 kocht de vader van Lucas Gassel het pand aan Markt 12. Daar is een atelier ingericht waarin beeltenissen staan van de ouders van Lucas en Lucas zelf, terwijl vader een houten beeld beschildert en Lucas de verf mengt.

Ook Ameidestraat 12 is ingericht met opgravingen en poppen die refereren aan Lucas Gassel. Een van zijn voorvaderen inde belastingen voor de kasteelheer en woonde in dit pand en had grond tot aan de Ameidewal, de Noord-Koninginnenwal van nu.

Rond 1850 is de Lambertuskerk afgebroken. Deze kerk was belangrijk voor de vader van Lucas omdat hij er geschilderde houten beelden aan leverde. De toren van de huidige Lambertuskerk is echter gebouwd rondom de oude toren uit Gassels’ tijd, dus deze is intact gebleven. De twee panden naast de Vleeschhouwerij Steeg stammen beide uit de Zestiende eeuw, maar hebben een nieuw front gekregen.

Reizen
Op de hoek Smalle Haven-Kegelbaan is het reizen van Lucas Gassel uitgebeeld in de etalage. Lucas reisde van Helmond naar Antwerpen en kwam uiteindelijk terecht in Brussel, waar hij stierf. Als Lucas had geweten hoe ‘skon’ Helmond zou worden, was hij natuurlijk nooit weg gegaan!

Zelf ook een keer de gratis wandeling volgen? Stuur dan een mail naar gids Ton Pijnenburg via pijnenburg.ton@gmail.com

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Omroep Helmond

Omroep Helmond, het lokale TV en Radio station van Helmond Stadsradio Helmond is al vanaf 1984 in de lucht (FM 107.2 Mhz) en op de kabel (FM 94.4 mhz). Onze organisatie heeft ook de beschikking over een TV - kanaal op de kabel frequentie 256, en UPC digitaal kanaal 31.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *