Het Brainport Smart District moet een van de slimste en meest zelfvoorzienende wijken ter wereld worden. Dat wordt gerealiseerd nabij de Helmondse wijk Brandevoort. Stichting Stadslandbouw Brandevoort is ook al druk bezig met die toekomst. Een innovatieve kinderboerderij, de buurttuinen en misschien zelfs een wijngaard vallen onder de dromen van bewoners.

De stadsboerderij vormt het groene hart van Brainport Smart District. Volgens voorzitter van Stichting Stadslandbouw Brandevoort, Annelous Fleuren – Drijver, wordt het niet een ‘gewone’ kinderboerderij. “Het fungeert als kenniscentrum, educatief centrum, archeologisch museum, ontmoetingsplaats, inspiratieplek en zorg- en kinderboerderij. Daarnaast is dit de plek waar alle bewoners uit BSD (Brainport Smart District) en Brandevoort hun advies kunnen inwinnen op het gebied van circulair wonen en de huidige klimaattransitie.” Daarmee is het ook een erg innovatief plan van Stichting Stadslandbouw. Innovatie is ook een van de vereiste van Brainport voor dit gebied.

Buurttuinen in Brainport Smart District

De Buurttuin Brandevoort dat onderdeel uitmaakt van Stadslandbouw Brandevoort, krijgt binnen het smart district ook een eigen vaste plek. De plek aan de Markesingel bij het Carolus Borromeus, waar de Buurttuin sinds januari 2019 is gevestigd, is ook maar een tijdelijke plek. Die grond heeft namelijk een bouwbestemming. Zodra de mogelijkheid er dus is, gaan de buurttuinen verhuizen.

Samenwerking

Voor dit project werd, naast de samenwerking met wijkbewoners, ook naar andere partijen gezocht als partners. Het plan voor de Stadsboerderij wordt namelijk uitgewerkt in een businessplan. Dit businessplan wordt geschreven door een groep wijkbewoners onder leiding van het stichtingsbestuur. Daarnaast hebben meerdere partijen aangegeven samen te willen werken met deze werkgroep, en het plan in zijn geheel. Zo hebben de Wijkraad, Helicon, Rabobank, Mondomijn en OBS Brandevoort zich al als partners gemeld bij de stadsboerderij. De werkgroep wordt ook nog bijgestaan door de adviseurs van KNHM Foundation.

Er is al heel veel maar ook heel weinig

De plannen rond de stadsboerderij zijn al een aantal jaar in de maak. Maar nu begint het balletje langzaam te rollen. Het zal nog wel jaren duren voordat Brainport Smart District en de stadsboerderij realiteit zijn. “In principe is er nog niks, maar het plan is zeker niet ondenkbaar,” vertelt Annelous Fleuren – Drijver. “We zijn zeker positief dat het er ook echt gaat komen.”

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *