In het Haagje leven mensen met veel verschillende culturen. Jong en oud. Sommige bewoners hebben het financieel goed, anderen hebben te maken met financiële problemen. Namens beide groepen is Jordy Wirjosoekarto drie jaar geleden een wijkonderzoek gestart, waarin hij zo’n tweehonderd huishoudens sprak. Uit dit onderzoek bleek dat de buurtbewoners verbondenheid en jeugdactiviteiten misten. Ook zouden met name kinderen meer in contact moeten komen met elkaar. Wirjosoekarto heeft samen met zijn mede-jongerenwerkers en Sociaal Wijkteam LEVgroep Helmond-West een oplossing bedacht: de speelkar.

Een kar voor iedereen
De kinderen hoeven woensdagmiddag niet naar school toe en kunnen daarom van 13.30 tot 15.30 uur terecht in de speeltuin op het Markiesplein. De speelkar staat daar klaar. In die kar zitten allerlei spullen zoals stoepkrijtjes, voetballen en springtouwen. Niet elk kind heeft thuis de mogelijkheid om met speelgoed te spelen en daarom is de speelkar bedacht. Wirjosoekarto heeft de speeltoestellen deels zelf gekocht en samengesteld. Anderzijds kunnen wijkbewoners zelf oud speelgoed schenken aan de actie. Er zijn daarnaast ook kinderen die vanuit thuis uit eigen spullen meenemen, waar anderen gebruik van kunnen maken. Wirjosoekarto is blij met dit initiatief.

Er is logischerwijs veel jeugd. Toch is er nog een wijkbewoner die meehelpt als vrijwilliger. Het is de Portugese José, die geen jonge kinderen heeft maar een volwassen zoon. In een FC Porto-shirt staat hij glimlachend met springtouw in zijn hand. De kinderen spelen op het veld en hij vindt de speelkar een mooi idee. “Het is hartstikke leuk om die kinderen zo enthousiast te zien. Ik sta graag voor ze klaar en ben daarom bijna elke woensdagmiddag op het Markiesplein om ze een leuke middag te bezorgen. Er komt inderdaad meer sociale verbondenheid door deze speelactiviteiten”, vertelt hij.

(Bijna) altijd
De allereerste dag van de speelkar was op 7 september. Die is volgens de organisatie goed verlopen. Er waren zo’n dertig kinderen aanwezig en zij hadden het, net als deze keer, goed naar hun zin. Wirjosoekarto: “Bij mooi weer willen wij elke woensdag een middag met speelkar houden. De kinderen zullen natuurlijk eerder geneigd zijn buiten te spelen als de zon schijnt, dan wanneer het regent. Als de zonnige dagen voorbij zijn, kijkt de LEVgroep of er een alternatief is om de speelkar binnen te zetten.”

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Alexander Brutsaert

Hallo, ik ben Alexander Brutsaert en ik ben 19 jaar. Dit jaar begin ik aan mijn tweede jaar journalistiek in Tilburg. Ik ben blij dat ik de komende maanden stage mag lopen bij Ditishelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *