Seizoen Lambertus Concerten start met Butter Quartet

Het nieuwe concertseizoen van Lambertus Concerten begint op zondagmiddag 6 september met het optreden van het Butter Quartet (viool, altviool en cello) in de serie kamermuziek. Plaats: Raadszaal van Kasteel Helmond, Kasteelplein 1. Aanvang: 15.00 uur. Entree: €12,50 (met kortingen).

Na een periode van stilte vanwege corona staat Lambertus Concerten weer in de startblokken om muziekliefhebbers uit Helmond en omstreken te voorzien van klassieke klanken. En ook de musici hebben er zin in om hun kunsten weer te tonen. Het was een gemis: die concerten op de zondagmiddag, die optredens van regionale maar ook nationale en internationale grootheden, die koren en orkesten en uitvoeringen van jonge talenten.

Internationaal

De kick off van Lambertus Concerten dit seizoen gebeurt in de Raadszaal van Kasteel Helmond met een optreden van het Butter Quartet, bestaande uit een viertal jonge musici: Anna-Jane Lester (viool), Chloe Prendergast (viool), Isabel Franenberg (altviool) en Evan Buttar (cello). Ze zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada en Nederland, en vonden elkaar door hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast hun individuele optredens in diverse orkesten, waaronder Holland Baroque, treden ze als strijkkwartet op in heel Europa en binden hun liefde voor oude technieken en instrumenten in moderne interpretaties.

Haydn en Mozart

Op het programma staan werken van J. Haydn (Oostenrijk), J. Eybler (Oostenrijk) en J. Bologne Chevalier de Saint-George (Frankrijk), als tijdgenoot van, maar ook om zijn prachtige muziek, ook wel ‘de zwarte Mozart’ genoemd. Haydn wordt beschouwd als de vader van het strijkkwartet; Mozart bewonderde Haydn en zag hem als zijn leermeester. Via Haydn ontmoette de jonge Eybler zijn idool Mozart, van wie hij bijvoorbeeld de opera Cosi fan tutte enkele keren dirigeerde. En dan niet te vergeten het Frans-Afrikaanse wonderkind Bologne Chevalier de Saint-George, die naast befaamd schermer en lid van de Koninklijke Garde, als componist en violist furore maakte in het Parijs van de achttiende eeuw. Joseph Eybler sloeg als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie een modernere weg in, in de stijl van ‘Sturm und Drang’.

Reserveringen en kaarten: www.lambertusconcerten.nl

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Jurre Sampers

Stagiaire Ditisonzewijk.nl - Omroep Helmond Mijn grootste droom is schrijver worden. Mijn grootste doel is een boek te kunnen uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *