De scholen zijn weer begonnen, sluit de max-deal!

Na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en scholieren.  Elke dag melden bijna twee schoolklassen vol kinderen zich voor behandeling op de spoedeisende hulp. Met de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ roept Veilig Verkeer Nederland afdeling Helmond alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen. Dat kan bijvoorbeeld door het sluiten van de ‘max-deal’ waarbij de automobilist belooft zich altijd te houden aan de geldende maximumsnelheid. Alleen dit al levert een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid van onze kinderen.

Wennen voor iedereen

Een nieuw schooljaar betekent wennen voor iedereen. Voor een deel van de kinderen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. De beschermende vleugels van vader of moeder worden ingeruild voor vrienden en vriendinnen inclusief de bijkomende afleidingen. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hen nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Na de vakantie weer naar school gaan is spannend en met alle nieuwe indrukken is het lastig de aandacht er 100% bij te houden. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen. Met de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ werkt Veilig Verkeer Nederland samen met gemeenten, scholen, vrijwilligers en het bedrijfsleven aan het terugdringen van het aantal verkeersongevallen onder fietsende scholieren.

Kinderen verdienen een veilige rit naar school. Daar kan niemand het mee oneens zijn. School is voor kinderen de plek waar zij zich veilig voelen. De weg ernaartoe moet dat ook zijn.

Denk aan je maximumsnelheid

De meeste scholen liggen in een wijk waar een maximumsnelheid van 30 of 50 km/u van kracht is. Veel van de ongelukken die gebeuren zijn te wijten aan een te hoge snelheid in combinatie met onoplettendheid. We ergeren ons allemaal groen en geel aan het te hard rijden in wijken en buurten en met het project ‘Denk aan max ©’ proberen we hier in Helmond iets aan te doen. Sluit bijvoorbeeld de max-deal waarbij u afspreekt zich voortaan te houden aan de geldende maximumsnelheid. Alleen al door dit te doen lever je een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid van onze kinderen.

Wist u trouwens dat de kans op overlijden voor een voetganger of fietser bij een aanrijding bij 30 km/u 10% en bij 50 km/u inmiddels al gestegen is naar 85%.

 Tips

VVN afdeling Helmond vraagt ouders en andere verkeersdeelnemers een steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid en komt met de volgende tips.

  • Berg je telefoon buiten bereik op zodat je niet in de verleiding komt een bericht te checken of een telefoontje op te nemen.
  • Breng je kind vaker te voet of op de fiets naar school.
  • Gaat een kind voor het eerst naar de brugklas? Oefen dan van tevoren samen de nieuwe route en bespreek de gevaarlijke punten die je tegenkomt.
  • Als automobilist kan je extra rekening houden met schoolgaande jeugd door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder snel en gehaast te rijden.
  • Sluit de max-deal op denkaanmax.nl

 

Stijging aantal verkeersongevallen
Na de zomervakantie neemt het aantal verkeersongevallen tussen automobilisten en fietsende scholieren toe. Uit recente cijfers van het CBS (Statline, CBS, 2018) blijkt dat in 2017, ondanks een lichte daling in het totaal aan verkeersdoden, voor het eerst het aantal fietsdoden hoger is dan het aantal autododen (206 fietsdoden ten opzichte van 201 autododen). Onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat het aantal ernstige verkeersgewonden over de afgelopen tien jaar een stijgende trend laat zien en met gemiddeld 1,9% per jaar toenam. Een deel daarvan betreft schoolgaande kinderen.

(Noot voor de redactie: voor meer informatie over deze activiteiten kunt u contact opnemen met Alex van de Westerlo: 06 22 22 65 83. Hij coördineert bij VVN-Helmond deze activiteiten. Bijgaande foto en illustratie kunnen rechtenvrij gebruikt worden).


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande blauwe linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *