Savant had voor de bewoners van de vier locaties van hun wooncentra een leuke theatervoorstelling georganiseerd. Deze voorstellingen werden gespeeld in de Eeuwsels, de Ameideflat, het Alphonsus en de Rivierenhof.

Savant organiseerde in samenwerking met het theater Respect een leuke voorstelling die enkele thema’s die tegenwoordig nog steeds een belangrijk punt zijn. De theatermaker Wim Peters en regisseuse Anneke Schröder gingen voor zij hun voorstellingen speelden eerst eens langs bij de centra om te zien wat er nu eigenlijk speelt bij de ouderen. Zij kwamen onder ander op de volgende kwesties: de eenzaamheid, het racisme, de omgang met elkaar en het respect voor elkaar. Daar maakten zij een voorstelling van die in verschillende scenes werden gespeeld. Met accordeonist Niek van den Dungen en zangeres Britt Kwarten produceerden zij een show die zeer in de smaak viel bij de mensen.

Vandaag, de zesde november was het beurt voor Rivierenhof in Brouwhuis. De zaal was gezellig ingericht als theater en de accordeonist speelde even vrolijke muziek van vroeger tot de show begon. De eerste scène had betrekking op de eenzaamheid en verdraagzaamheid en had te maken met verdragen van mensen onder elkaar. Daarna volgde al gauw een scene waar een mannelijke bewoner moeite had met zijn Marokkaanse poetshulp. Hij vertrouwde haar in het begin helemaal niet. Toen zij eenmaal vertelde dat zij een zoon had die was afgestudeerd als arts en een dochter die studeerde voor elektro specialist  draaide hij om als een blad aan een boom. En toen zij daarna vertelde dat zij niet meer kwam poetsen omdat zij ergens anders geplaatst werd begon de man te huilen als een kind. Zo volgden er nog enkele andere scenes.

Tussen de scenes door werd er af en toe gevraagd hoe de mensen deze situaties vonden en  de mensen hadden er toch wel begrip voor. Zij hadden het allemaal een keer mee gemaakt. Er werd een vergelijking gemaakt over de tijd van vroeger en nu. Tussendoor werd er ook even een liedje gezongen die de mensen mee konden zingen zoals het Dorp van Wim Sonneveld en Spiegelbeeld van Willeke Alberti. Na afloop werden de mensen nog getrakteerd op koffie of thee en kregen er een lekkere slagroomsoesje bij.

Het werd een vrolijke middag en je zag dat iedereen genoten had. Vooral omdat het toch wel actuele onderwerpen waren….

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Speciale dank aan Anja van Bergen

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *