Samenwerking tegen criminaliteit op Hoogeind

De gemeente, Openbaar Ministerie en Stichting bedrijventerreinen Helmond gaan samen de strijd aan tegen illegale praktijken op het bedrijventerrein Hoogeind. Vandaag, 9 september, is deze aanpak gestart met een pilot voor 2 jaar. Dat gebeurde met een ondertekening van een convenant in aanwezigheid van burgemeester Elly Blanksma, hoofdofficier Heleen Rutgers en voorzitter van de Stichting Bedrijventerreinen Helmond, Gertjan Aarts. 

De partijen die deelnemen aan het convenant gaan een standaard huurovereenkomst gebruiken. Door die overeenkomst moeten de verhuurders beschermd worden. Er staat in dat het pand drie keer per jaar door de verhuurder of met toestemming van de verhuurder gecontroleerd wordt. “We verwachten dat deze controlemogelijkheid het voor criminelen moeilijker maakt om bedrijfsruimtes te huren”, schrijven burgemeester en wethouders aan de raad.

Op het bedrijventerrein Hoogeind worden vaak productielocaties van verdovende middelen aangetroffen. Die bedrijfsruimten worden doorgaans gehuurd vanuit het reguliere aanbod. De gemeente heeft regelmatig contact met Stichting Bedrijventerreinen Helmond om te bekijken hoe illegale situaties voorkomen kunnen worden. Uit dat contact is het convenant ontstaan.

Pilot

De stichting begeleidt eigenaren die deelnemen aan de pilot. Dat gebeurt onder andere door de gestandaardiseerde huurovereenkomst en de stichting zorgt voor de uitvoering van de fysieke periodieke controles. Mocht er dan een drugslab/kwekerij of iets dergelijks aangetroffen worden in een van de verhuurde bedrijfsruimtes, dan zal het Openbaar Ministerie de verhuurder niet vervolgen als hij of zij voldaan heeft aan de huurovereenkomst.

De gemeente zal in zo’n geval dan ook niet overgaan tot een tijdelijke sluiting van het pand als er voldaan is aan de overeenkomst en als er ook geen aanwijzingen zijn van onregelmatigheden.  Eerder zijn met Stichting Bedrijventerreinen Helmond al eens afspraken gemaakt over het niet accepteren van contante betaling; onderverhuur is niet toegestaan; identiteit van de huurder moet gecontroleerd worden en de verhuurder moet de nutsvoorzieningen afmelden.

De periode van 2 jaar is gekozen omdat het voor verhuurders even tijd zal kosten om de standaard huurovereenkomst in te voeren en eventuele bestaande contracten open te breken. Over twee jaar zal er dus een barrière opgeworpen moeten zijn tegen criminelen op Hoogeind.

Foto’s: Gilberto Claassen

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *