Recensie Het heilige moeten

Mijn leven met een dwangstoornis
Auteur:  Claudia van der Werf
Uitgever: Sijthoff
ISBN:  978 90 218 0387 6
Blz:  269

Voorwoord

hetheiligemoetenkaftIn het voorwoord verteld de auteur wat dat moeten nou was en hoe zij op zoek was naar een boek van een lotgenoot. Dat was de drijfveer om dit boek te schrijven.

Het boek

Nauwkeurig beschrijft de auteur al die situaties van paniek en de vaak ongegrondheid ervan. Het constant willen voldoen aan wat anderen van haar dachten.
De dame komt in aanraking met jongens en maakt de meest normale dingen daarin mee. Haar ouders scheidden, wat logisch is na alle ruzies.
Het smoesjes verzinnen en liegen begint langzaam steeds erger te worden. Een losbandige periode volgt. Langzaam steekt de dwang zijn kop op.Na een tijd waarin het allemaal niet zo goed lijkt te gaan, raadt een vriendin een psychologe aan. Uiteindelijk wordt er een test afgenomen. Uiteraard komt eruit dat ze een dwangstoornis heeft. Er wordt dagtherapie voorgesteld. Er wordt gedetailleerd beschreven hoe deze behandeling eruit ziet. Ook de techniek die gebruikt wordt om de gedachtenpatronen te doorbreken. De oefeningen die ze mee naar huis krijgen om zichzelf bloot te stellen aan de angst zijn zwaar. Na het vinden van een nieuwe liefde komt er eindelijk schot in de zaak. Er gebeuren veel dingen in haar leven, desondanks blijft er vooruitgang. De nazorg is best uitgebreid. Bij een forse tegenslag blijkt inderdaad dat de therapieën geholpen hebben en dat vaak dingen niet zo erg blijken te zijn als gevreesd werd.

Dit boek is een goed boek voor hen die kampen met angsten en dwanggedachten. Het is geschreven vanuit een lotgenoot en leest heerlijk weg.

biglogo-ggz

Geschreven door Mickey Wessel, communicatievrijwilliger

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GGZ Oost Brabant

Wij staan voor 'gezondheid die je je eigen familie gunt' en zijn er voor burgers met complexe psychische zorgvragen. Voor hen bieden wij veilige menslievende zorg 'in het Brabantse land'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *