Het is 10 april, zeven uur en er is een grote bedrijvigheid op, in en rond de Rakt. Vanavond was het de bewegingsavond waarvoor de kinderen (en sommige ouders) weken hadden geoefend. Alles stond in het teken van de gezondheid. Gezond eten en vooral gezond bewegen. Maar dan ook alle aspecten die er bestaan. Een voorbeeld: iedereen keek raar op toen zij een fanatieke sporter op het dak van de school zagen bewegen, springen en dansen. Het bleek een sporter die samen met enkele sportievelingen beneden op het plein het voorbeeld gaven aan kinderen en ouders om gezond te bewegen. Via een beweegroute werd iedereen door de school geleid. In elke klas werd iets gedaan. Hoe raar het ook leek, er was zelfs een klas waar buikdansles werd gegeven met de nadruk op het bewegen van de heupen en voeten. In een andere klas werd iedereen getrakteerd op gezond snoepen. Kinderen stonden de mensen stukjes fruit en groente aan te bieden zoals komkommer, tomaatjes en appel. Er was zelfs een klas waar je via een videoscherm kon mee bewegen op de muziek. In de aula was er een dame van Jibb+ die iedereen liet stappen met de voeten. Maar ze moesten wel op de plaats blijven staan. Stap naar voren, stap opzij, stap naar achter en alles in een rap tempo.

Maar er waren ook klassen voor vermaak. In een lokaal werden de kinderen geleerd hoe je mascara kunt gebruiken en in de klas ernaast stonden twee tafels met pakjes drinken. Als voorbeeld hoeveel suiker er in zat, lagen er onder elk pakje sap het aantal suikerklontjes. Iets verderop zat een mevrouw die kinderen liet zien hoe je gezond water kunt maken: met muntblaadjes of met stukjes citroen.

Wat ook erg opviel was dat er heel veel ouders mee deden met de oefeningen, zowel de vaders als de moeders. Hier en daar was er zelfs een oma die fit genoeg was om mee te doen.

Maar wat het meest de aandacht kreeg, gebeurde buiten. De kinderen werden gevraagd hoe de mensen en kinderen gezond bewogen als zij in een rolstoel zaten. Of als men blind was. Het was een item waar men niet aan dacht als jezelf gaat sporten of wandelen. Daarom had Jeroen, die zelf in een rolstoel zat, enkele rolstoelen mee genomen waar de kinderen in konden zitten en leren spelen of vooruit komen zonder de benen te gebruiken. En om de ervaring op te doen hoe de blinde mensen dit deden konden de kinderen een bril opzetten waar je niets door zag. Met een stok moesten zij dan een stukje lopen en via de stok ervaren hoe dat is.

Het was een interessante avond waar veel kinderen en ouders vol verbazing aan mee deden en het werd allemaal met plezier gedaan.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *