PvdA Helmond: ‘Stop verkeerde manier indiceren huishoudelijke hulp’

Namens PvdA Helmond wil Nathalie Peijs van burgemeester en wethouders weten of de gemeente Helmond per direct stopt met resultaatgericht indiceren van huishoudelijke ondersteuning. Ze vraagt dit naar aanleiding van een uitspraak van de bestuursrechter, die (volgens het ED) korte metten maakte met het verweer van de gemeente Helmond. Die weigert al jaren om ouderen en zieken te zeggen op hoeveel uur huishoudelijke hulp zij recht hebben.”

Het resultaatgericht indiceren geldt volgens Binnenlands Bestuur in kringen van cliënten en zorgaanbieders als omstreden. ‘In plaats van een bepaald aantal uren ondersteuning, krijgt een cliënt ondersteuning waarbij het doel leidend is. In de huishoudelijke hulp kan dat bijvoorbeeld een ‘schoon en leefbaar huis’ zijn. Het probleem daarmee ligt voor de hand: over wat schoon of leefbaar precies betekent, kan eindeloos worden gesteggeld.’

Teruggefloten

Peijs: “Al sinds 2018 wijzen wij verantwoordelijk wethouder Harrie van Dijk op de onrechtmatige manier van het indiceren van huishoudelijke hulp door de gemeente Helmond. Immers, de hoogste bestuursrechter stelde in dat jaar dat het zogenaamde resultaatgerichte indiceren niet geoorloofd is is. En eerder dit jaar werd ook de gemeente Someren, een van de Peelgemeenten die hetzelfde beleid voert als de gemeente Helmond, op de vingers getikt door de rechter.” Het verweer van de wethouder was volgens de PvdA steeds, dat de werkwijze van de gemeente Helmond op specifieke onderdelen anders was en daarmee wel degelijk rechtmatig. “Ook stelde hij meerdere malen dat zich nog nooit een rechter had uitgesproken tegen de werkwijze van de gemeente Helmond. Nu is dat wel het geval. Ook de gemeente Helmond is teruggefloten door de bestuursrechter. En het kan wat ons betreft niet zo zijn dat juist een gemeente een uitspraak van de rechter naast zich neerlegt. Dat druist in tegen alle aspecten van een betrouwbare overheid.”

Rechter

Peijs vraagt zich af of het college ervoor zorgt dat cliënten huishoudelijke ondersteuning voortaan een rechtmatige indicatie krijgen met daarin het aantal uren huishoudelijke hulp waarop zij recht hebben. “Hoe gaat uw college om met lopende indicaties huishoudelijke ondersteuning? Het kan toch niet zo zijn dat iedereen maar de gang naar de rechter moet maken om een rechtmatige indicatie te krijgen?”

Wethouder van Dijk zou eerder gezegd hebben dat het Ministerie van VWS bezig is met een wetswijziging om het resultaatgericht indiceren door gemeenten alsnog mogelijk te maken. Volgens Peijs kan dat nog jaren duren. “Zeker omdat diverse patiënten- en belangenverenigingen al hebben aangegeven zich hiertegen te gaan verzetten? En dat dat dus geen argument is om nu alsnog door te gaan met resultaatgericht indiceren”, vindt de PvdA.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *