Project Onze Vitaliteitsdagen van start in Helmond

Senioren meer inzicht geven in hun gezondheid, vitaliteit en leefstijl. Dat is wat KBO-Brabant, vrijwilligers van de lokale Helmondse seniorenverenigingen en leerlingen van Avans Hogeschool doen tijdens de vitaliteitsdagen op 1, 2 en 3 juli in wijkhuis De Geseldonk in Helmond. Gemeten worden onder meer fysieke fitheid, balans en stabiliteit, eetgewoonten, zicht en gehoor. Het project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Dioraphte. Bij gebleken succes, zal het project na dit jaar verder uitgerold worden in Brabant.

 Vitaliteitsmetingen gebaseerd op ‘Blauwe Zones’.

De metingen zijn ontwikkeld door KBO-Brabant, met input en kennis van docenten en leerlingen van Avans Hogeschool uit Breda. Bij die ontwikkeling is uitgegaan van kennis uit de zogenoemde Blauwe Zones, een vijftal gebieden in de wereld waar mensen langer en gezonder leven door hun manier van eten, drinken, bewegen, ontspannen, geloven, zingeven, netwerken en leven in de nabijheid van familie en geliefden. Deelnemers krijgen na afloop van de meting nuttige leefstijl-tips op basis van de kenmerken uit de Blauwe Zones.

Soort metingen

De volgende metingen vinden plaats:

  • Ken jezelf: gewicht, lengte, BMI en knijpkracht;
  • Bewegen en lichaam: stabiliteit en fitheid worden getest met methodes uit de fysiotherapie en er is een 6-minuten wandeltest;
  • Eetgewoonten: een goed gesprek aan een gezellig ingerichte tafel
  • Ogen en oren: metingen die inzicht geven in de noodzaak eventueel een expert te bezoeken en aandacht voor de invloed van minder zicht of gehoor op sociale contacten;
  • Een virtual reality-ervaring over dromen en wensen.

Onderscheidend

Op veel plaatsen worden al fittesten of gezondheidsmetingen gehouden. Onze vitaliteitsdagen onderscheiden zich door:

  • uit te gaan van de fysieke mogelijkheden van mensen in plaats van de onmogelijkheden onder een vergrootglas te leggen;
  • uitvoering door senioren zelf, waarbij de deelnemer de regie heeft. Het is een ‘maatjesproject’;
  • meer de nadruk te leggen op een goed gesprek dan op cijfers en normen;
  • aandacht te besteden aan het vervolg: hoe kan de lokale seniorenvereniging er met zijn activiteitenaanbod voor zorgen dat het meer is dan een eenmalige meting?

Werkwijze

De afgelopen weken konden senioren in Helmond zich opgeven voor een vitaliteitsmeting op 1, 2 of 3 juli. Op de gekozen dag doorlopen steeds twee deelnemers tegelijk, samen met een vrijwilliger, alle ‘meetstations’ op het circuit. Twee uur lang trekt een drietal samen op, onderwijl pratend over allerlei aspecten die samenhangen met gezondheid en welzijn, in een gezellige omgeving met koffie en thee.

Met de geanonimiseerde informatie uit de metingen willen de lokale seniorenverenigingen KBO en PVGE activiteiten gericht op vitaal oud worden ontwikkelen. Maar ook andere organisaties zoals gemeente, GGD en lokale sportstimuleringsprojecten kunnen inspelen op de verworven inzichten.

Uitnodiging afsluiting met de Helmondse wethouder Van Dijk en de voorzitter van KBO-Brabant

Op woensdag 3 juli van 13.45 – 14.30 uur sluiten wethouder Harrie van Dijk en voorzitter van KBO-Brabant Leo Bisschops de vitaliteitsdagen af. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn, de metingen in de praktijk te zien en te spreken met de aanwezige vrijwilligers en studenten.

Heeft u vragen over het project Onze Vitaliteitsdagen? Neem dan contact op met KBO-Brabant projectleider Marieke Pette. Dat kan telefonisch via: 073 644 40 66 of per e-mail: mpette@kbo-brabant.nl

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door KBO Kring Helmond

KBO Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *