Programma Open Monumentendagen 2020 is bekend

De landelijke Open Monumentendag (OMD) wordt op zaterdag 12 en zondag 13 september voor de 34e keer gehouden. Het ‘Comité OMD-Helmond’ zorgt ervoor dat de dag ook dit jaar een succes wordt.

‘Leermo(nu)ment’ is dit jaar het thema voor de OMD. Rondom dit onderwerp doen verschillende Helmondse organisaties mee. Op beide dagen zijn de open monumenten en musea gratis te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.

Het Kasteel-Museum
Kasteelgidsen vertellen alles over speciale plekken in het kasteel en geheimen van de kasteelbewoners. Bij de kleurrijke expositie Christie van der Haak kun je naar voorleesverhalen luisteren en krijgen de jonge bezoekers een bijzondere herinnering mee naar huis. Verder zijn er voormalige kasteelbewoners aanwezig die vertellen over het kasteelinterieur. Stadsarcheollog Theo de Jong neemt het thema ‘leermonument’ heel letterlijk en gaat met zijn mini-expositie in op traditionele leerlooierijen en ambachtelijke schoenmakers in Helmond. Kinderen kunnen dit weekend hun handen uit de mouwen steken en een leren armband of amulet bestempelen met hun naam.

Home Computer Museum
Nieuw tijdens deze OMD is het Home Computer Museum (HCM) dat vorig jaar de Brabantse erfgoedprijs won. Dit weekend laat het HCM zien hoe je met verschillende soorten computers werkt. Hiervoor staan ruim driehonderd computers klaar die gebruikt mogen worden.

Heemkamer/Het Baken
In de voormalige St. Jozefschool valt nog steeds veel te leren. Hier is stadshobbywerkplaats Het Baken gehuisvest. De leslokalen blijven wel dicht. De gevestigde Heemkamer Helmont vertelt over het Helmondse verleden.

Jan Visser Museum
In dit museum kun je naast informatie over landbouwwerktuigen een kijkje nemen bij een collectie brandweerwagens.

Theater Het Speelhuis
In Het Speelhuis worden de hele dag rondleidingen gegeven. In deze expositie kun je zien dat een voormalige kerk is omgevormd tot een van de meest bijzondere theaters van Nederland.

Hanssen Art Design
Naast Het Speelhuis staat het voormalige hoofdgebouw van de voormalige Mariaschool. Momenteel zit Hanssen Art Design hier. Bezoekers kunnen op deze dagen meehelpen met het vergulden van een lijst van een schilderij.

Creahuys33
Creahuys zet de deuren open waarbij de eigenaars graag tonen hoe zij dit winkel-woonhuis gerestaureerd hebben.

Kijk voor meer informatie op: www.omd.nl/helmond

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Alexander Brutsaert

Hallo, ik ben Alexander Brutsaert en ik ben 19 jaar. Dit jaar begin ik aan mijn tweede jaar journalistiek in Tilburg. Ik ben blij dat ik de komende maanden stage mag lopen bij Ditishelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *