PIT-actie Helmond: brandgevaarlijke slaapkamers gevonden

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft gisteren op een zolder in een woning slaapkamers aangetroffen die brandgevaarlijk zijn. De slaapplekken werden gebruikt voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De kamers  werden meteen gesloten. De huurder heeft de bewoners ergens anders ondergebracht.

 

In het bedrijfspand op hetzelfde perceel vond het PIT nog een slaapkamer. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. Op het adres, waar geen bewoners stonden ingeschreven, was één arbeidsmigrant aanwezig.

Op hetzelfde adres was er gefraudeerd met elektriciteit en gas, waardoor er een zeer gevaarlijke situatie was ontstaan. Enexis heeft alles afgesloten en doet aangifte van fraude.

Bij andere woningen constateerde het PIT onder andere (mogelijke) adresfraude, sociale zekerheidsfraude en illegale prostitutie. Op één adres kwam informatie naar boven, waardoor er bij het PIT zorgen ontstonden over kinderen. Het PIT heeft een melding gedaan bij de zorginstanties. De overtredingen worden verder onderzocht.

Bij een hercontrole van één woning bleek de situatie nu volledig op orde te zijn.

 Ondermijnende criminaliteit

De bovenstaande overtredingen worden aangemerkt als ondermijnende criminaliteit. Ondermijning is de vermenging van onder- en bovenwereld. Daarbij gaat het om illegale activiteiten die criminelen bijna niet kunnen uitvoeren zonder dat zij gebruik maken van legale diensten vanuit de bovenwereld. Bijvoorbeeld transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Zaken die ook inwoners direct of indirect kunnen raken.

Onder de regie van het PIT zijn er regelmatig acties bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan onder andere bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen.

Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen. Bij de actie van gisteren waren de politie, Enexis, Senzer en de gemeente Helmond betrokken.

Ook inwoners kunnen iets doen

Ook inwoners kunnen een bijdrage leveren tegen ondermijnende criminaliteit. Zo kunnen ze overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492 – 58 73 09 of per e-mail: info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld. Bellen naar Meld Misdaad Anoniem kan ook: 0800-7000. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *