Partneralimentatie wordt 5 jaar

Mensen die gaan scheiden, betalen straks niet meer twaalf jaar alimentatie, maar nog maar vijf. Dat zijn VVD, D66 en PvdA overeengekomen na ruim een jaar praten, overleggen en onderhandelen. De Tweede Kamer steunt de nieuwe versie van de wet op de partneralimentatie.

Als je gaat trouwen en denk je dat voor altijd bij elkaar blijft. Helaas eindigt ruim eenderde van de relaties in een echtscheiding. De partner die het meest verdient, moet dan vaak alimentatie betalen. Nu is die periode nog twaalf jaar, maar dat wordt straks vijf jaar.

De drie partijen wilden de alimentatieduur drie jaar geleden al terugbrengen, maar dat stuitte op verzet van de Raad van State. Die vond dat het plan er onvoldoende rekening mee hield dat sommige vrouwen op het moment van echtscheiding een grote achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

Uitzonderingen

Daarom komen er uitzonderingen voor mensen die minder kans hebben om na een echtscheiding snel in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld omdat zij al wat ouder zijn, lang niet gewerkt hebben, of voor kinderen jonger dan twaalf jaar zorgen. Zij kunnen langer een beroep doen op alimentatie.

Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie vóór 1 januari 1970 is geboren, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal 12 jaar.

Vanaf 2020

De Tweede Kamer stemt volgende week over de initiatiefwet. Het is de bedoeling dat die begin 2020 van kracht wordt. Voor echtparen die voor die tijd uit elkaar gaan, blijven de huidige regels gelden.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *