Oud vuil uit Mierlo-Hout genomineerd voor de Grote Archeologie prijs!

De Grote Archeologie prijs is een landelijke prijs die wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek.

Er zijn vier projecten genomineerd. Het project Helmond in 100 stukskes is een van de vier genomineerden voor de Grote Archeologie prijs. Stemmen kan vanaf 1 oktober, de start van de Maand van de Geschiedenis, via grotearcheologieprijs.nl. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 26 oktober in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Over het project:

In Mierlo-Hout werd op een oude stortplaats grond gesaneerd. Tijdens de sanering werden vele vondsten opgegraven. Deze vondsten, veelal gebruiksvoorwerpen, vertellen ons veel over de geschiedenis van de stad in de jaren 30-50. De periode van crisis, oorlog en wederopbouw. Een tijd van veel veranderingen. Tijdens het schoonmaken van de vondsten, ‘de stukskes’ kwamen er bij  stadsarcheoloog Theo de Jong en zijn collega’s van het Erfgoedhuis veel herinneringen boven. Dat zette Theo aan het denken. Hoe mooi zou het zijn als we in Helmond niet alleen de vondsten benoemen maar ook de persoonlijke verhalen erachter vastleggen. Het idee om een boek uit te brengen waarin alle verhalen samenkomen was geboren. Hij zocht de samenwerking met Kunstkwartier en dat was het begin van Helmond in 100 stukskes. Er werden ooggetuigen, verhalenvangers en beeldvormers gevonden. Inmiddels zijn er al flink wat verhalen vastgelegd en krijgt het boek steeds meer vorm. Het boek wordt in oktober 2020 uitgegeven.

Ophalen van verhalen

Tijdens het ophalen van de verhalen kwam het ware goud van 100 stukskes naar boven;  mensen gaan aan de hand van de stukskes met elkaar in gesprek en halen samen bijzondere herinneringen en verhalen op. Want ineens blijkt iedereen wel een herinnering te hebben aan die scherf van het zondagse servies. Om het gesprek op gang te brengen is er een speciale inspiratiekoffer ontwikkeld met stukskes, opdrachten en spellen waarmee groepen aan de slag kunnen. De koffer is gratis te leen en gaat de komende periode op reis naar buurthuizen, zorgcentra en huiskamersessies door heel Helmond, en zorgt zo voor ‘andere praat’ bij de koffie.

Door samenwerking met het Erfgoedhuis Eindhoven, Kunstkwartier Helmond, de Heemkundekring Helmont en de stichting Lang Leve Cultuur, Hart voor Ouderen, groeit het project steeds verder uit. De diverse exposities, de verhalenbundel en de inspiratiekoffer stimuleren om telkens meer verhalen los te weken over het verleden. Voor de jury één van de belangrijkste rekenen om het project te nomineren voor de Grote Archeologieprijs. “Wie had ooit kunnen denken dat andermans vuil zoveel teweeg zou brengen”.

De prijs wordt 26 oktober uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Stemmen kan vanaf 1 oktober via de site van de grote archeologie prijs. https://www.grotearcheologieprijs.nl/

Meer informatie over het project Helmond in 100 stukskes: www.kunst-kwartier.nl


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande blauwe linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook:  Helmond-Ditisonzewijk
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *