Helmond: meld nesten eikenprocessierups bij gemeente

Sinds eind vorige week is begonnen met het plukken of opzuigen van eikenprocessierupsen in Helmond. In april en begin mei zijn de eikenbomen eerst besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat zou volgens de gemeente alleen schadelijk zijn voor deze ‘jeukrupsen’.  

Mensen die een nest eikenprocessierupsen zien, kunnen dit melden bij de gemeente via tel. 14 0492 of via www.helmond.nl/meldpunt. De gemeente streeft ernaar deze nesten binnen een week te verwijderen. Maar dit kan oplopen als de plaag weer zo groot is als vorig jaar. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. Zelf de nesten uit de boom halen, wordt afgeraden.

Kenmerken  

De eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. Voordat ze volgroeid zijn, ondergaan ze vijf vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste vervelende brandharen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen.

Irritaties

Mensen moeten elk contact met de rupsen vermijden. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. De reacties verschillen sterk van persoon tot persoon. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Op www.helmond.nl/rupsen staan de bestrijdingsdata en de plattegronden met de locaties waar de preventieve bestrijding heeft plaatsgevonden.

Meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijdingsmethodes zijn te vinden op www.rupsen.info, www.helmond.nl/rupsen en www.rivm.nl/eikenprocessierups.
Voor gezondheidsvragen: GGD, tel. 0900 36 86 868.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *