Heemkundekring Helmont heeft het initiatief genomen om de Joodse- en Sinti  slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met struikelstenen te herdenken. Op relevante plaatsen in de binnenstad zijn herdenkingsstenen stenen in het trottoir geplaatst voor de woonhuizen, waarin de slachtoffers leefden. Alle stenen werden met medewerking van leerlingen van het ROC ter Aar uit Mierlo afdeling Infra aangebracht. Voor hun ook een heel bijzondere klus , die perfect hebben uitgevoerd.

Voor aanvang van de struikelstenen ceremonie, werd in het Speelhuis door de voorzitter van de Heemkundekring Helmont Ton Janssens, het eerste boek “Niet vergeten…Struikelstenen in Helmond” aan de weduwe van Sjaak de Waal overhandigd.

Drie herdenkingsstenen werden onthuld voor Max Koppel, Herta Koppel-Cohn en Peter Klaus Koppel. Koopman Max Koppel begon op 28 mei 1938 in het pand Steenweg 10 een textielwinkel ‘Het Broekenhuis’.

De familie Koppel melde zich op 28 augustus 1942 op het politiebureau in Helmond voor ‘werkverruiming’ in Duitsland en werd op de trein naar Westerbork gezet. Op 31 augustus 1942 vertrok de familie Koppel naar Auschwitz hun dood tegemoet. Herta Coppel-Cohn en de zevenjarige Peter Klaus Koppel hebben vanaf hun vertrek uit Helmond nog maar vijf dagen geleefd.

Max Koppel kwam in een van de Kosel-kampen terecht. Zijn sterfdatum en plaats zijn onbekend.

Het volledige verhaal kunt u lezen in het boek, Niet vergeten…Struikelstenen in Helmond, uitgegeven door Heemkundekring Helmont. Het boek is vanaf 25 september 2019 verkrijgbaar bij Heemkundekring Helmont op donderdag in het Baken aan de Pastoor van Leeuwenstraat en is ook te koop bij Boek en Kantoor De Ganzenveer aan de Oude Aa voor € 6,95.

Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *