Noodverordening COVID-19 ook voor Helmond

De noodverordening COVID-19 heeft ook betrekking op de veiligheidsregio Zuidoost Brabant, waar Helmond onder valt. De gemeente Helmond volgt de richtlijnen en maatregelen die door de veiligheidsregio worden opgelegd. Zo volgt de gemeente Helmond ook de nieuwe noodverordening die op 21 september is vastgesteld. Dat betekent dat het beleid is aangescherpt en zijn samenkomsten verboden zonder maatregelen te treffen waarmee de stromen van personen die samenkomen worden gescheiden. Ook moeten hygiënemaatregelen worden getroffen waarbij verspreiding van COVID-19 wordt tegengegaan. Er moeten maatregelen worden genomen zodat alle aanwezigen op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zijn. Men dient o0ok er voor te zorgen dat deze 1,5 meter afstand daadwerkelijk in acht wordt genomen en men dient ervoor te zorgen dat de aanwezigen aan wie een zitplaats of afgebakende locatie is toegewezen, daarvan ook gebruik maakt. De samenkomst van meer dan 100 personen is niet toegestaan in een gebouw. Bij een evenement in de buitenlucht mogen er niet meer dan 250 personen bij elkaar komen.

Het is verboden een samenkomst in een eet- of drinkgelegenheid te laten plaatsvinden of te laten ontstaan zonder de aanwezigen te placeren, zonder de gezondheid van de aanwezigen te verifiëren en zonder te werken met een reservering. Dit geldt ook voor evenemententerrein buiten waarbij de bezoekers ook hun contactgegevens moeten doorgeven en toestemming geven deze te gebruiken bij bron- en contactonderzoek door de GGD. De gegevens moeten 14 dagen worden bewaard, daarna moeten deze worden vernietigd.

Niet dansen en/of zingen

Het is verboden om in een eet- en drinkgelegenheid de aanwezige dansvoorziening open te houden. Het is verboden om in een publieke ruimte of een besloten plaats in groepsverband te zingen of te schreeuwen

Wilt u de gehele noodverordening COVID-19 lezen, klik dan HIER.

Statement door voorzitters Brabantse Veiligheidsregio’s

Wake-up call is verspreid door de voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s:

De besmettingen met corona nemen toe. Ook in onze provincie. Het gaat om besmettingen die veelal binnenshuis zijn opgelopen volgens het RIVM. In contacten met familie, vrienden, op kantoor. Dit baart ons zorgen. De Brabantse aard is die van gezelligheid en sociaal contact. De laatste maanden hebben wij echter bewezen dat ons gezond Brabantse verstand overheerst. Wij hebben hier in Brabant laten zien hoe je het coronavirus de kop in drukt. En daar komt nu de klad in. Dat is onacceptabel. Alleen samen krijgen wij corona onder controle. Laten we met elkaar de controle niet verliezen. Denk aan de volle IC’s, denk aan al die mensen die tegen het virus gevochten en verloren hebben, denk aan alle beperkingen die we hebben getrotseerd. Wij willen niet terug naar de tijd van voor de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca, verzorgingstehuizen et cetera weer op slot gaan. Vandaar opnieuw met klem de oproep aan u allen: verslap niet! En spreek ook anderen aan als zij zich niet aan de regels houden. Hou vol. Ook in deze vakantietijd. Ook na al die weken. Blijf uw gezonde verstand gebruiken en:

Hou 1,5 meter afstand, behalve als je jonger dan 18 bent of een huisgezin vormt

Blijf thuis bij klachten en laat u testen en wacht thuis op de uitslag, afhankelijk van de uitslag kun je daarna boodschappen doen, of een terrasje pakken

Testen, testen, testen, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen

Nies en hoest in de binnenkant van de elleboog en blijf de handen wassen

Wij hebben geen glazen bol. Wij weten niet hoe het virus zich de komende weken gaat ontwikkelen. Wij weten niet hoe de situatie in Brabant en in Nederland over twee weken of twee maanden is. Wij weten wel dat de ontwikkeling van de laatste week zich niet moet doorzetten.

Jack Mikkers (voorzitter VR BN) John Jorritsma (voorzitter VR BZO) Theo Weterings (voorzitter VR MWB)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Anja Donkers

Anja Donkers Team Ditisonzewijk.nl Redactie

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Malou Reply

    Volgens mij is het niet voor iedereen duidelijk wat er bedoeld wordt met de zin:

    ‘Het is verboden… zonder iedereen te placeren’.

    Volgende keer liever duidelijke taal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *