Na de laatste modelspoorbanen: station Deurne, Baan Triorama, Baan Houthuizen en Helmondse huizen heeft de Modelspoorclub Oost Brabant haar nieuwe project voltooid: Turf. De redactie kreeg een uitnodiging om in de aanloop naar de komende driejaarlijkse tentoonstelling op 18 en 19 november in het dr. Knippenbergcollege, al vast een blik op de nieuwe spoorbaan te komen werpen. Bezoekers kregen daarbij uitleg van de leden van de modelspoorclub.

Met dit model wil de club het proces van het turfsteken en de fabricage van turfstrooisel laten zien. Daarbij is zoveel mogelijk de situatie zoals die was in het huidige Griendtsveen weergegeven. Maar omdat het verhaal een periode beslaat van meer dan 60 jaren, kan niet de situatie van één bepaald jaartal worden getoond. Op de baan wordt in een zestal locaties de geschiedenis van de turfwinning in de Peel weergegeven, globaal van 1855 tot 1915. Een kleine ontgraving toont het turfsteken voor eigen gebruik rond 1855. Tien jaar later heeft de fam. v.d. Griendt het bedrijfsmatige turfsteken geïntroduceerd. Dat wordt weergegeven in de vorm van een grote ontgraving. Daarbij wordt de turf met aken naar de hoofdvaart gebracht om na droging te worden verscheept. In 1866 is de spoorweg Eindhoven – Venlo gereed en gaan er treinen stoppen bij de halte Helenaveen, ter plaatse van het huidige Griendtsveen. Daar worden ook de turfstrooiselfabrieken gebouwd: een van de fam. v.d. Griendt en één van de gemeente Deurne – Liessel. De laatstgenoemde fabriek staat in model op de modelspoorbaan. Op de modelspoorbaan wordt ook een indruk gegeven van de woonsituatie in plaggenhutten rond de ontgravingen. Ten slotte toont de baan, in de vorm van een turftreintje, de situatie rond 1915, toen veel turfstrooisel werd getransporteerd vanaf de halte Helenaveen naar de grote steden van Europa. Daar werd het strooisel gebruikt als ondergrond in de vele paardenstallen. Vrijwel alles op deze modelbaan is door de leden zelf gebouwd, zoals de rails en wissels van het hoofdspoor, het treinmaterieel en de gebouwen. De duizenden turven zijn één voor één gesneden uit platen kurk. De figuren zijn gekocht, maar bewerkt tot echte peelwerkers. De baan wordt volledig analoog gestuurd en is gebouwd op een viertal wagentjes, die tevens dienen voor het transport van de modelspoorbaan. Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van de vereniging: www.modelspoorcluboostbrabant.nl Of komt u in het weekend van 18 en 19 november naar de tentoonstelling in het Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan 40, waar 25 modelspoorbanen van hoge kwaliteit staan opgesteld.

Meer-Helmond-Binnenstad-digitaal-wijk-nieuws:
www.helmond-binnenstad.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Binnenstad
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over ,Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Activiteiten-Kalender, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *