Nieuwe ontwikkelingen glasvezel in Helmond

De gemeente is ondanks de coronacrisis nog steeds druk bezig met het aanleggen van glasvezel door Helmond heen. In een brief aan de raad geeft het college van Burgemeester en Wethouders een update over de laatste stand van zaken. 

Het aanleggen van glasvezel in de wijken Helmond-Noord, Warande en Dierdonk is inmiddels afgerond. De wijken Rijpelberg, Brouwhuis en Stiphout waren eerder al voorzien van een glasvezelnetwerk. Inwoners in deze zes wijken die een abonnement hebben afgesloten bij één van de aanbieders op het glasvezelnetwerk, kunnen gebruik maken van alle voordelen die glasvezel biedt. Bij het aanleggen van glasvezel in de eerstgenoemde drie wijken zijn er niet alleen woningen en gemeenschapsaccommodaties aangesloten op het netwerk, maar is er ook een ‘Smart City infrastructuur’ gerealiseerd in de openbare ruimte. Uniek in Nederland.

Update Mierlo-Hout en Helmond-West

Begin dit jaar heeft ook de wijk Mierlo-Hout de vereiste drempel gehaald om de aanleg daadwerkelijk te gaan starten. In totaal heeft meer dan 25% van de inwoners zich aangemeld. De aanleg in Mierlo-Hout is inmiddels gestart en wordt begin 2021 afgerond. Door een goede samenwerking met gemeente wordt daar waar mogelijk werk met werk gemaakt. Zo wordt de reconstructie van de Windmolenstraat gecombineerd met de aanleg van glasvezel. In Helmond-West worden de inwoners op dit moment benaderd om zich aan te melden. Door de coronamaatregelen zijn informatiebijeenkomsten helaas niet mogelijk en wordt er vooral gebruik gemaakt van informatiebrieven, social media én van de glasvezelwinkel in het centrum. Het ontbreken van informatiebijeenkomsten is wel een beperkende factor. Of er voldoende deelnemers zijn zal einde juni bekend worden. Indien nodig wil de gemeente die periode wellicht nog verlengen

Glasvezel en Digitale Stad

Het glasvezelproject maakt inmiddels onderdeel uit van het programma Digitale Stad. Met dit programma werkt de gemeente aan de verdere digitalisering van de samenleving. Daarbij vinden zij het van groot belang dat iedereen kan meedoen, ook mensen die digitalisering moeilijk vinden. “Glasvezel is voor veel projecten een belangrijke randvoorwaarde. Een voorbeeld van zo’n project is de pilot ‘Inbraakvrije Wijk’, waarmee we zo mogelijk dit jaar nog willen starten. Het project is een samenwerking met DITSS (Dutch Institute for Technology, Safety & Security), en is bedoeld om te onderzoeken hoe technologie kan helpen om onze samenleving veiliger en leefbaarder te maken”, laat het college van Burgemeester en Wethouders in een brief weten. Een ander voorbeeld is het project Warande Digitaal: een pilot om de buitenruimte ‘slim’ te maken op een manier die maximaal aansluit bij de wensen en behoeften van inwoners en bedrijven.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *