Niet goed scheiden afval in Helmond bestraft met hogere kosten

In Helmond verdwijnt nog heel veel gft, papier en plastic in de grijze container. Dat kost de gemeente, en dus ook de inwoners, veel geld en daarom besloot de gemeenteraad dinsdagavond uiteindelijk na veel discussie om in 2021 over te stappen op het zogenaamde Diftar systeem. Het niet goed scheiden van afval wordt bestraft met hogere kosten.

Diftar werkt als volgt: er wordt per huishouden gekeken naar hoeveel afval er in de grijze container zit. Als een bewoner dus veel ‘fout’ afval in die kliko heeft gestopt, moeten die bewoner ook meer gaan betalen. Wordt plastic, papier en gft wel goed gescheiden van de grijze kliko, dan is het huishouden dus goedkoper uit.

Betalen per lediging

Per lediging van de 140 liter grijze kliko wordt er iedere keer een bedrag extra gerekend tussen de 4-6 euro. Ook komt er een verandering in het tarief dat betaald moet worden bij de milieustraat. Als een huishouden meerdere keren per jaar de milieustraat bezoekt om afval te brengen, wordt dat als het ware bestraft met hogere kosten. Ook worden bezoekers van buiten Helmond en bedrijven uitgesloten van het gebruik van de milieustraat.

Mensen die dus beter hun afval scheiden zullen minder gaan betalen. Op deze manier wil de gemeente de kosten per jaar voor inwoners terugdringen en afvalscheiding stimuleren.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Dit artikel heeft 20 reacties

 1. Avatar
  Mac dovens Reply

  Hoi als de containers worden gewogen en ik zet de mijne op de straat voordat ik ga werken en de buurman dumpt zijn afval in mijn container wat ik dan niet zie moet ik er extra voor betalen?Ik woon alleen dus heb niet veel afval maar scheid dit goed.hoe gaan jullie dit dan oplossen?want het gebeurt nu ook omdat de mijn container weinig inzit .mvg maikel

 2. Avatar
  Joost Reply

  Noteer maar alvast voor de kop boven het nieuwsbericht in 2022: Gemeente Helmond verbaasd over enorme toename aan illegale afvaldumpingen

 3. Avatar
  F v poppel Reply

  Hoe gaan ze dat bij houden hoeveel keer iemand het laat legen ?
  Er zijn mensen die gooien het bij andere
  Mensen in hun container. Ik ga niet voor andere betalen. Want wij hebben vaak dat hij maar half vol is.

 4. Avatar
  Didy Reply

  Mensen zetten de kliko op tijd op de verzamelplek. Hier is geen overzicht. Dus worden de kliko’s met enige regelmaat aangevuld door andere . Hier is geen toezicht op. Men zal dus hun eigen kliko voor hun deur gaan zetten om zo een boete te voorkomen en zo buren niet meer helpen.

  Ook mensen die in flats of andere constructies wonen hebben gezamenlijk 1 grote container. Dat is niet te controleren wie de fout maakt .

  Resultaat heel veel zwerfafval wat de gemeente nog meer gaat kosten.

  Verder betalen we al behoorlijk gemeentebelastingen en nu ook nog eens per lediging . Zo komen er veel bordjes te koop in de straat en verhuizen mensen naar andere gemeentens

 5. Avatar
  Een bezorgde Helmonder Reply

  Dat de gemeente probeert om het afval beter te scheiden, sta ik helemaal achter al denk ik dat de gemeente nog grote stappen kan maken in het aanbieden van afvaloplossingen zoals het plaatsen van meer ondergrondse scheiding containers zoals in Den Bosch bijv.

  Dat de gemeente de milieustraat zwaarder gaat belasten of de toegang gaat bemoeilijken, is denk ik erg onverstandig. Er wordt al veel gedumpt en zal dan alleen maar meer worden wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu. Deze drempel zou zo laat mogelijk moeten zijn zodat hier meer gebruik van gemaakt wordt juist.

 6. Avatar
  Lara Reply

  In de tekst zou ook moeten staan dat je wordt beloond als je je afval wel goed scheidt. Want zo werkt het namelijk.

 7. Avatar
  Els Reply

  Kunnen de grijze containers niet worden voorzien van een soort magneet- of elektronisch slot, wat bij het legen geopend wordt. Dan kan men niets bij een ander dumpen.

 8. Avatar
  Eric Reply

  Lekker in de zomer. Je container niet vol dus niet aan de straat. Slecht voor de volksgezondheid om nog maar niet te spreken over de stankoverlast.

  Voor één persoonshuishoudens is de kleine afvalcontainer veel te groot!

 9. Avatar
  Patricia Reply

  En dan betaal je al enorm veel aan gemeentelijke belastingen, roemden komt daarbovenop nog iedere keer een bedrag voor het leggen van je kliko. Dan gooi de gemeentelijke belastingen maar een heel stuk naar beneden, denk dat er weinig mensen zijn die dubbelop gaan betalen

 10. Avatar
  Anoniem Reply

  Ik werk bij blink/suez de iligale afvaldumpingen zijn nu al heel erg zo ook dat men de kledinginzameling containers die er 50 staan in helmond heel vaak gebruikt ik kom regelmatig kadavers huisvuil pmd en karton tegen in de kledinginzamelingbakken en ben bang dat dit alleen nog maar erger gaat worden mensen gebruik je verstand en ga alsjeblieft gewoon normaal scheiden zodat je niet alleen jezelf maar ook je medemens helpt dankjewel

 11. Avatar
  bianca Reply

  Hoezo wordt men beloont als je afval goed scheid? Dus omdat ik vaker naar de milieustraat ga om afval wat niet in de container mag daar netjes achterlaat moet ik een hoger bedrag gaan betalen?

  Sinds de invoering van het afspraken maken en hoger tarief bij de milieustraat + het minder aannemen van goederen bij de kringloopwinkel, zie ik bijna dagelijks dumpingen. vuilniszakken, speelgoed, kasten, bankstellen, matrassen en bedden etc etc.
  Dan idd wat anderen hier ook aangeven, de dumpingen van afval in jou container door andere buurtbewoners, hoe ga je dat tegen?

  Ik denk dat de gemeente nog eens goed moet bedenken wat voor meer schade het aanbrengt dan dat het oplevert

 12. Avatar
  Jacki Reply

  Dan wil ik een slot op mijn grijze bak want als ik die om 8 uur snorrend buiten zetten de vuilnis wagens komen pas namiddag dan is er door andere veel afval in die van mij gestopt en ik betaal niet voor anderen

 13. Avatar
  verweij Reply

  Ik vind het raar dat ik 4 tot 6 euro per leging moet gaan betalen terwijl ik ook al jaarlijks betaal voorhet ophalen van afval. Als ik dus iedere 2 weken de grijze ton aan de straat zet betaal ik +/-m 100 tot 150 euro meer boven het bedrag dat al berekend wordt. Een verdubbeling van het tarief. Is dit de manier om de lege kassen aan te vullen? ,of gaat het bedrag wat nu als vast tarief berekend wordt er vanaf en betaal je alleen bij aanbod. Alleen dan wordt je namelijk beloont voor het beter scheiden van afval. Daar zou de gemeente namelijk een positieve draai kunnen geven aan dit verhaal.

 14. Avatar
  Hel-Monster Reply

  GEMEENTE,

  Graag even de knikjes uit de kabel halen….

  1. Buurman gooit een zak bij mij in de container…. Hoe moet ik dat voorkomen?
  2. Ik betaal toch al meer omdat ik een grote kliko heb? moet ik nu nog meer ervoor gaan betalen omdat ik er vuilnis in gooi?
  3. “fout”vuilnis moeten de vuilnismannen vort de zakken gaan openmaken…..???????

  Kom ff met iets beters gemeente, snap da je er iets aan wilt doen… maar blijf ff reëel.

 15. Avatar
  Oneens met deze beslissing Reply

  Ik denk dat de gemeente een gigantische denkfout maakt. Dit zorgt niet voor een betere afvalscheiding. Mensen gaan dan ook “dingen” in de groene bak gooien waar het niet thuis hoort. Of bij iemand anders in de container dumpen.
  En hoe en wie willen ze gaan controleren of ik de juiste dingen in mijn kliko heb gedeponeerd?
  En hoe word ik dan beloont? dat wordt niet benoemd. Krijg ik dan ook maandelijks een overzicht van het gewicht van mijn container die geledigd is? en als ik minder dan andere heb, krijg ik dan korting?
  Jaarlijks betaal je al een enorm bedrag voor je containers, dit is van de zotte wat de gemeente nu weer bedenkt.
  Dit is vragen om problemen, meer zwerfafval etc.
  Zelf zal ik best wel uitkomen met mijn container maar zoals ook meerdere benoemen, niet meer op de verzamelplaats maar voor mijn huis waar ik nog enigszins overzicht heb of iemand afval in mijn container dumpt

 16. Avatar
  Afval Informatie en Advies Hengelo Reply

  Diftar zorgt voor ontwijk gedrag. Restafval wordt gedumpt of verdwijnt “onder de radar” in gratis bakken. PMD, GFT, Textiel en Papier wordt ernstig vervuild. Vervuiling PMD kost in veel gemeenten nu gigantisch veel geld. Hele partijen worden afgekeurd. De toekomst is nascheiden verpakkingen uit het restafval. Dat maakt Diftar overbodig. Nascheiden is servicegericht, efficiënt en duurzaam.

 17. Avatar
  Hans Reply

  Goh, komen ze de containers eindelijk leven? Ik heb bezwaar ingediend dat ik weiger te betalen omdat ze het afval erg vaak simpelweg niet hebben opgehaald, en dan verschuilen achter een contract met Blink die verantwoordelijk zijn. Ben benieuwd. Fijn zo‘n linkse gemeentepolitiek.

 18. Avatar
  Wilbert v kraaij Reply

  Kan ik sloten krijgen via gemeente.om mijn afval containers af te sluiten om te voorkomen dat andere mensen niet hun afval bij mij leegen .

 19. Avatar
  Wilbert v kraaij Reply

  Kunnen de afval containers voorzien worden van een elektronische/ evt magneet slot .Ivm dat andere mensen hun afval bij mij dumpen.wil gewoon betalen wat voor mij is als afval

 20. Avatar
  Frits Blom Reply

  Ik woon op een appartement schei al mij huisvuil plastic groente papier wij hebben een gezamenlijke container. En breng mijn glas afval naar de glasbak. Maar ik weet niet als de mede bewoners zich hier aanhouden .hoe controleren jullie dat. En dat beetje wat wij met z’n tweeën aan afval hebben is echt niet veel. En hoe doe je dat, moet ik voor anderen gaan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *