De natuurmarkt oogt dit jaar wat kleiner van opzet. Het is nu georganiseerd door het Natuurplatform, en niet meer vanuit de imkervereniging. Het natuurplatform bestaat uit het IVN, Groei en bloei, KNNV, Natuurtuin De Robbert, Buurttuin Brandevoort en Imkersvereniging Helmond e.o.

Bij de stand van IVN Helmond is het enigszins een herrie doordat kinderen gaten boren in schijven van boomstammen. “De insectenstand loopt achteruit. Om hier iets tegen te doen, kun je bij onze stand insectenhotels maken,” zegt Stefan Meijer van IVN Helmond. Naast de insectenhotels konden kinderen ook vogelnestjes in elkaar zetten, en drie kennisquizen doen: over vogels, kruiden/planten en schedels.

We zien ook een stand van het Elkerliek Ziekenhuis en vragen ons af wat een ziekenhuis doet op een natuurmarkt. Een van de standhouders geeft de bezoekers van de natuurmarkt uitleg over hoe het Elkerliekziekenhuis informatie over allerlei allergieën uit de natuur (zoals graspollen) verzamelt en deelt op haar website. In het videoverslag van de natuurmarkt is deze uitleg te horen.

Ook de stand waar je uitleg krijgt over het eten van insecten is dit jaar opnieuw aanwezig. De bezoekers konden koekjes uitproberen waar buffolowormen in verwerkt zijn. Hij vertelt in het videoverslag een verhaal over zijn reis naar Nigeria, waarbij hij de lokale bevolking helpt met proteïnerijke insecten.

De natuurmarkt heeft ook aandacht voor duurzaamheid. De bezoekers krijgen bij de stand van het energiehuis uitleg over maatregelen om hun huizen te verduurzamen. Het leukste was natuurlijk om de echte natuur te bewonderen: opeens kwam er een mol uit de grond, die voor een kort moment goed te bezichtigen was.

Op de natuurmarkt waren weinig tieners of twintigers te zien. Tot bij de laatste stand (of de eerste, afhankelijk waar je de natuurmarkt begon). Daar was een stand van “jongeren en natuur.” Kijk maar aan het einde van het videoverslag wat daar te doen was.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Erwin

Passie voor fotografie/video en speciaal natuurfotografie. Woonachtig in wijk Brandevoort en daar actief als redactie / fotografie voor Ditisonzewijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *