Hij is 12 cm groot, bruin met witte delen, een korte gevorkte staart en een bruine borstband: de oeverzwaluw. Deze kwetterende zanger is in Helmond op verschillende plaatsen te zien. In Brandevoort en bij Berkendonk zijn kunstwanden aangelegd voor de oeverzwaluwen. Bij Berkendonk was dat nodig om te zorgen dat de rust de vogels niet meer verstoord zou worden. Ook bij het Helmondse bedrijf Van Bree Containers zijn oeverzwaluwen te zien. Op hun opslagterrein ligt een zandhoop die als natuurlijke wand wordt gebruikt door de oeverzwaluwen om ongestoord te kunnen broeden. Het bedrijf heeft toegezegd om deze zandhoop gedurende het broedseizoen met rust te laten. Wij vinden dat een gebaar naar de vogels toe.

Stichting Natuurkanaal heeft opnames gemaakt van de oeverzwaluwen bij Van Bree en bij Berkendonk. Vanaf de Heibergweg is het gedrag van de oeverzwaluwen zonder verstoring bij Van Bree goed te volgen. Op Berkendonk is de afstand erg groot en zijn de vogels minder gedetailleerd te zien. De stichting heeft de wens om voor volgend jaar op “De Groene Punt” (natuurgebied Varenschut-Zuid) een natuurlijke wand te maken, zodat ook daar gebroed kan worden.

Video: Oeverzwaluwen (gemaakt door Stichting Natuurkanaal)


Foto: nl.wikipedia.org

Film: Lambert Cox

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Erwin

Passie voor fotografie/video en speciaal natuurfotografie. Woonachtig in wijk Brandevoort en daar actief als redactie / fotografie voor Ditisonzewijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *