De Nederlandse Hoedenvereniging organiseerde een vakbeurs in Helmond. Normaliter zou je denken bij een hoedenvakbeurs dat er alleen dames kwamen van stand of alleen hoedenmakers/ster, ontwerpers en designers. Niets is minder waar. Ik kreeg een uitnodiging van een bekende hoedenontwerpster uit Asten: Adele en was toch wel nieuwsgierig wat ik daar zou zien of meemaken.

Dus ik ging naar  Zaal de Traverse om er eens een kijkje te nemen. Ik kreeg een rondleiding van Adele en  Sietje Dekker-Bijhouder. Beide dames zijn van de organisatie en werkzaam voor het vakblad van de Hoedenvereniging.

Adele vertelt: “Er is een misverstand dat de hoedenvakbeurs alleen bezocht worden door vaklui en ontwerpsters en designers. Ergens klopt dat wel, maar het is toegankelijk voor iedereen. Er komen ook dames die alleen hun hoedjes willen “oppimpen” of ideeën op willen doen voor het verfraaien van de hoeden die zij maken. En dat zijn niet altijd de vakmensen, maar ook zelf een hoedje maken als hobby.”

“Er gaat altijd heel veel tijd zitten om een hoed te maken. En er wordt ook vaak gezegd en gedacht door mensen: och ik heb geen hoofd voor een hoedje. Dat is een foute gedachte. Iedereen kan een hoofddeksel dragen. Zowel de mannen als de vrouwen. Je moet alleen durven de eerste stap te nemen om te kijken of je een hoedje leuk vindt om te dragen. En wij zeggen altijd dat op elk potje een deksel past. ”

Maar op deze beurs wordt er niet alleen aandacht besteed aan hoeden, er zijn ook workshops die er mee te maken hebben. Zoals het maken van versieringen op een hoed. Of het leren beschilderen van paspopkoppen waardoor het effect van de hoed beter uitkomt. Verder zie je hier allerlei materialen die te maken hebben met de hoedenfabricage. Kant, zijde en alle andere materialen waarvan een hoed gemaakt kan worden. Wat ook belangrijk is zijn de mallen die gebruikt worden om het hoofddeksel te vormen en te bewerken. Er is eigenlijk maar een winkel die deze mallen maken.

Verderop zie je een (beroemd) fotografe, Elly Stemerdink. Zij fotografeert alle hoeden die in het vakblad van de hoedenvereniging gepubliceerd worden. Zowel hier in Nederland als in alle andere landen. De ontwerpsters kunnen vandaag hun ontwerpen laten fotograferen die gedragen worden door enkele modellen.

Je ziet hier hoeden in allerlei maten, vormen en kleuren. Maar ook van allerlei materialen. Sietje draagt bijvoorbeeld haar hoedje van gekleurd leer. Haar man verderop draagt een moderne hoed voor mannen.

“De uitdaging”

De uitdaging wordt tijdens elke beurs georganiseerd: twee ontwerpers/sters gaan met elkaar de strijd aan om binnen enkele uren een hoedje te maken. Alleen weten zij nog niet van te voren met welke stof of materialen. Vandaag is dit Irene Kuijpers, een studente van de Lucas college in Boxtel. Zij neemt het op tegen een erkend hoedenmaakster, Charlotte Josefine Specken uit Rotterdam. Kijk, dat is nu de uitdaging.

Het lijkt oneerlijk om een ontwerpster tegen een studente voor textiel en vormgeving. Maar Irene is niet de eerste de beste. Zij heeft heel wat in haar mars en wordt een hele grote ontwerpster in de toekomst. Dat maakt de ‘uitdaging’ spannend en dat moet ook wel.

Meestal worden de beuren in midden Nederland georganiseerd en zijn meestal heel erg druk bezocht. Nu hier in het zuiden is het ook druk maar er zijn meer bezoekers uit België. Dat heeft met de reistijd te maken.

Ik heb daar een paar uur rond gelopen en zag veel opmerkelijke dingen. Het oppimpen van een hoed, het beschilderen van een poppenkop of de modellen die de hoedjes showden. Het was allemaal zeer interessant. Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden; kom de volgende keer eens kijken op zo’n beurs of kijk even op de site Nederlandse hoedenvereniging , het is beslist de moeite waard…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *